AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas civilni deo delegacije Nacionalne garde Ohaja, koja je u okviru vojno-civilne delegacije u poseti Republici Srbiji od 3. do 9. septembra.

Civilni deo delegacije je predvodila gradonačelnik Južnog Euklida Džordžina Velo, koja, inače, vodi poreklo sa prostora Balkana.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog posete gradonačelnika Južnog Euklida i predstavnika Nacionalne garde Ohaja Srbiji, na bazi vrlo uspešne vojno-vojne saradnje u okviru državnog partnerstva koji traje više od 11 godina i mogućnosti proširenja saradnje na civilni deo, kao važan segment bilateralnih odnosa Republike Srbije i SAD.

Konstatovano je da uspostavljanje civilne komponente ove saradnje doprinosi dodatnom unapređenju odnosa dve države u više oblasti, kroz različite inicijative za povezivanje kompanija iz Srbije i Ohaja, kao i na planu povezivanja akademskih i kulturnih institucija.

Takođe, kako je navedeno u saopštenju MSP, ocenjeno je da činjenica da u Ohaju tradicionalno živi značajna srpska dijaspora predstavlja dodatni razlog da se kulturne, obrazovne i privredne veze Srbije i Ohaja dodatno unaprede. U okviru posete, delegacija odlazi u posetu Kraljevu gde će se održati ceremonija bratimljenja s Južnim Euklidm.

#Ivica Dačić

#Ohajo | Ohio

'