AKTUELNO

Konačno rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti u skladu sa zakonima i međunarodnim pravom, navode sagovornici Televizije Pink i ističu da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine ključni događaj jer će se odvijati u novim okolnostima.

Glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić smatra da će konačno rešenje biti doneto na Ujedinjenim nacjama, u skaldu sa zakonima i međunarodnim pravom, podsetivši da je Rusija, kao što je i uvek bila, na strani Srbije.

Milinčinć je ukazala da je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da Srbi i Albanci mogu da se dogovaraju, ali da su granice vrednosti o kojima treba voditi računa.

- To ostavlja malo prostora i verujem da je blizu stave da se granice ne mogu menjati - navela je Milinčić i podsetila da je Rusija uvek bila dosledna u svojim stavovima i da se podrazumeva da rešenje mora biti u skladu sa međunarodnim pravom.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da su najnovijim telefonskim razgovorom nemačke kancelarke i predsednika Amerike Donalda Trampa demantovani navodi da Srbija i Balkan nisu u fokusu američke politike.

Kako je rekao to su dva ključna aktera kada je reč o Balkanu.

- Neodrživo je - hoćete mir i red, razvoj ekonomije, a stalno na grbači Srbije, a Srbija je ključ u regiona. Sada je došlo do pamentnih glava koje su preuzele odgovornost za međunarodne odnose i shvatili su da treba promeniti odnos. Pre svega se u SAD to dogodilo, a Nemačka je shvatila da smo mi kredibilna država koja ostvaruje ono što govori i sa nama traži rešenja - rekao je Miletić.

Bivši dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Vašingtona Milan Mišić smatra da je ključni događaj nasatavak dilaoga u Briselu, u okolnostima kada je nastao jedan tabu - nema više crvene linije i može se govoriti o promeni granica.

On je istakao da bi Vučić i Hašim Tači paralelno trebalo da vode dijalog sa narodom, ocenivši da zamrznuti konflikt nije u dugoročnom ineteresu Srbije.

- Primećuje se i asimetričnost sagovornika u odnosu Vučića i Tačija. Dok je Vučić neprikosnoven kao politički lider Srbije, Tači je veoma slab u ovom momentu  - istakao je Mišić.

#Dijalog

#Kosovo

'