AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović danas je, u razgovoru sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oriciom, rekla da Ministarstvo pravde završava rad na izradi novog Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji će u potpunosti biti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Ministarka je ukazala da su preporuke ovog tela obavezujuće po Srbiju, pre svega iz razloga što je to definisano kroz Akcioni plan za Pregovaračko poglavlje 23, koji je usvojila Evropska komisija, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburović i Oricio su razgovarali o procesu izmena Ustava, kao i daljim aktivnostima Ministarstva pravde u cilju ispunjavanja zadataka definisanih u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23.

Ona je dodala da će nakon izrade novog nacrta, biti organizovan okrugli sto na kojem će svi zainteresovani biti upoznati sa novim tekstom amandmama, i koji će u isto vreme biti i prilika da se otklone sve eventualne nedoumice.

Ambasador Oricio je istakao da je Srbija učinila napredak kada je u pitanju reforma pravosuđa, kao i da Ministarstvo pravde u tom procesu ima težak zadatak.

On je istakao da su izmene Ustava u oblasti pravosuđa od velikog značaja za jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, i vrlo važno sa aspekta gde i kako Srbija sebe vidi u budućnosti.

Foto: Tanjug

Govoreći o procesu izmena Ustava, ministarka je rekla da je to vrlo komplikovan proces, koji zahteva nekoliko faza u koje je uključen veliki broj aktera, a zahteva i politički konsenzus unutar samog parlamenta.

Ambasador Oricio je naglasio da Misija OEBS-a u Srbiji stoji na raspolaganju ministarstvu u smislu pružanja neophodne ekspertske pomoći, kao i da nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka njenim strateškim ciljevima.

#Andrea Oricio

#Nela Kuburović

#Ustav

'