AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda i visoki funkcioner SNS Goran Vesić smatra da je poslednji trenutak da se uđe u resavanje kosovskog problema, jer je naseg naroda na KiM sve manje, kao i da je važno da čitavo društvo stane iza Aleksandra Vučića i pomogne da se izbori najbolje rešenje za Srbiju.

- Pitanje statusa Kosva i Metohije je pitanje statusa Srbije. Kao drzava moramo da dođemo do trajnog resenja. Mozemo da se sporimo oko visine poreza, pravca u kome se razvija ekonomija, ali ne oko Kosova. Na tom pitanju svi treba da stanemo iza Vučića - ukazao je Vesić u intervjuu za Blic.

On je istakao i da je Vučić dobio skoro 56 odsto glasova na izborima, da je državnik sa najvecim legitimitetom u novijoj istoriji i da ima politčki legitimitet da pokrene rešenje kosovskog čvora.

On kaže da je Vučić odgovoran predsednik koji zna da Srbija mora da ima definisane granice, ali da u ovom trenutku niko ne zna kakvo rešenje će biti na stolu.

- Ono sto je Vučićeva zasluga je da se prvi put od 1999 godine o Kosovu priča u centrima moći - Berlinu, Briselu, Vasingtonu, Moskvi, i da su svi svesni da moraju da uvaze i srpski interes. Do sada je bilo samo vase je samo da priznate, a sada je sve ponovo na stolu - ističe Vesić.

Na pitanje da li je realno da do sledeće godine dođemo do resenja, Vesić kaže da je za Srbiju važno da Vučić iskreno pokusava da dođe do resenja.

- Imali smo takav pokušaj krajem 2002 godine i pocetkom 2003 kada je Đinđić radio isto. Pokrenuo je inicijtivu, pisao pisma Bušu, Bleru, Putinu, Savetu bezbednosti, u kojem je trazio da se pokrene ta tema, jer je smatrao da je bolje da Srbija sama to ucini nego da cekamo da Albanci proglase jednostrano nezavisnot i da mi budemo u defanzivnoj poziciji. Nije imao dovoljno političke podrške ni u zemlji ni u inostranstvu, ubijen je veoma brzo i sa tom pričom se stalo. Srbija je izabrala da čeka pa je sačekala martovski pogrom 2004 godije, pa proglasenje nezavisnoti, pa glup potez sa Međunarodnim sudom pravde sto je bila ideja Vuka Jeremića - navodi Vesić.

Upitan da li svi u SNS i u poslaničkom klubu stoje iza Vučića, Vesić kaže da ne stoje na žalost ni svi u stranci.

On podseća i da kada je Zoran Đinđić pokrenuo to pitanje nisu svi u DS stali iza njega i dodaje da je prvi Boris Tadić počeo da se distancira.

- Vučiću nije lako da se izbori sa tim, jer ima dosta onih koji ne zele da se pitanje resi, jer im odgovara nereseno stanje u kome mogu da mešetare - kaže Vesić i dodaje "neko u biznisu neko u politicii. To je neodgovorno".

On primećuje da je malo srpskih politicara u istoriji koji su se bavili realnom politikom kao Vučić.

- Bio je Đinđić, Milan Stojadinović, knez Mihailo Obrenović...Posao lidera male drzeve kakava je Srbija je da razume odnose u svetu i nađe najbolja resenja za svoj narod - navodi Vesić i dodaje "ne da nudi epove umesto realnosti, ili nebesku Srbiju umesto zemaljske".

Upitan da li su kritike na tu temu racionalne, on kaže da od njih nije čuo nikavo rešenje, osim da oni ne žele da sever Kosova bude u Srbiji.

- Bili su na vlasti pa su imali priliku da reše kosovski problem, a nisu. Vuk Jeremić koji je najglasniji sada, je pokrenuo onu glupu inicijativu pred MSP i doživeo fijasko - kaže Vesić i dodaje da je time lično dao legitimitet kosovskoj nezavisnoti, a sada laže ljude da je protiv nezavisnosti Kosova. I Đilas je imao priliku da nesto reši, a nije.

- Oni ne razumeju da kosovsko pitanje nije političko već državno i nadaju se da će ono Vucića koštati političke karijere - ocenjuje Vesić i dodaje da njih sudbina Srba na KiM ne interesuje, već vlast.

Kaže i da opozicija jedno prica stranim ambasadorima, drugo građanima, treće rade.

- Đilas po stranim ambasadama priča kako je Kosovo nezavisno a njegovi ljudi idu po crkvi i međnu desničarima, mislim na Mlađana Đorđevića, i organizuju pobunu. Istovremeno su u koaliciji sa fašistom Obradovićem koji poziva na vojni puč i to ne osuđuju. To je nerazumno i štetno po interese zemlje - uklazuje Vesić.

Upitan da li je zamena teza iz opozicije da sačekamo 10 godina i da se promene prilike, Vesić odgovara - a šta ako ne bude tako.

- Pričao je tako Koštunica kada je Đinđić pokrenuo rešavanje kosovskog pitanja. Iste teze. Gde smo danas 2018 godine? Koliko je Srba danas na Kosovu, a koliko je bilo pre 16 godina. Koliko crkava danas imamo, a koliko je bilo? Svesno ili nesvesno učestvuju u albanskom planu da se Srbi polako isele, a da na KIM ostanu samo crkve i monasi koji će biti dokaz da su oni muiltietničko društvo - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

'