AKTUELNO

Izjava savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ako se o tome dogovore Beograd i Priština otvara prostor za moguć dogovor o razgraničenju, kaže sociolog i analitičar Vladimir Vuletić.

Vuletić je izjavu Boltona ocenio i kao pomeranje sa "mrtve tačke" i u izvesnom smislu odstupanje SAD od stava da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008. godine priznanjem nezavisnosti Kosova i bez uvažavanja bilo kakvog interesa Srbije.

Vuletić ukazuje da je Bolton veoma blizak saradnik američkog predsednika i da uživa njegovo veliko poverenje, te da njegova izjava nije jedan od "probnih balona" nego ima veću težinu. Boltonove reči tumači kao Trampovu želju da postigne još jedan spoljnopolitički uspeh što bi, smatra, svakako bilo rešenje kosovskog problema.

- Istorijsko pomirenje ili razgraničenje, kako god nazvali rešenje tog pitanja, bio bi značajan Trampov spoljnopolitički poen, posebno jer postoje snažni pritisci u Stejt departmentu i kod drugih evropskih saveznika da se ne ide u tom pravcu - rekao je Vuletić.

Za SAD je, kaže, status Kosova očigledno nepromenljiv, ali izjava Boltona daje šansu da se razgovori između Beograda i Prištine okončaju međusobnim sporazumom kojim bi obe strane priznale korigovane granice.

S druge strane, Vuletić uzima u obzir i mogućnost da Beograd i Priština ne postignu dogovor, te u tom kontekstu Boltonovu poruku tumači i kao rešenost SAD da izvrše pritisak na Prištinu da se konstruktivno ponaša u razgovorima sa Beogradom o razgraničenju.

- Priština može da postavi najrazličitije zahteve u pogledu razrešenja i time ugrozi razgovore tako da ne dođe do bilo kakvog dogovora -ukazuje Vuletić.

On ukazuje da se nakon Boltonove izjave otvara pitanje kako će se ponašati i druge zainteresovane sile, pre svega EU i Nemačka, kao i Rusija, budući da su SAD, kaže, nesumnjivo ključni akter na Balkanu.

- Odnosi koji se komplikuju između SAD i EU, između Rusije i SAD mogu dodatno da zakomplikuju čitavu situaciju oko rešenja pitanja KiM - zaključio je Vuletić.

Na Boltonovu izjavu reagovala je u predsednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja ju je ocenila kao izuzetno značajnu.

- Bolton nije onaj privatni deo Trampovog okruženja, u kojem su zet, biznis savetnici poput Korija Levandovskog, on je ipak, deo establišmenta, izuzetno značajan - rekla je Milićeva za Tanjug.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić navodi da Boltonova izjava dolazi sa najvišeg mesta u administraciji SAD.

Istovremeno Miletić ukazuje da sledi zamena američkih ambasadora što, takođe, potvrđuje da je došlo do izvesne promene u njihovoj politici.

#Kosovo i Metohija

'