AKTUELNO

Predsednik Srbije prisustvovao je danas potpisivanju sporazuma za izgradnju kineske kompanije guma "Šandong Linglong" u Zrenjaninu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji potpisivanja sporazuma za izgradnju fabrike guma "Šandong Linglong" u Zrenjaninu.

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, Grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Foto: Tanjug

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra). Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj "Ssandong Linglonga" u inostranstvu.

Foto: Tanjug

Ta kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

Foto: Tanjug

"Šandong Linglong" odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije "Linglong tajer" je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.

Pročitajte još: KINEZI ŽELE U SRBIJU! Planiraju izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu, projekat vredan MILIJARDU DOLARA!

Predsednik je istakao da danas potpisan memorandum o razumevanju sa Kinom i zahvalio se na spasavanju Železare, a ako bude potpisan ugovor za izgradnju ove fabrike, ceo Banat može da se raduje.

- Ovo je ogromna stvar za Srbiju. Zrenjanin je sad imao uz mnogo ulaganja i mnogo sreće. Želim da predstavim i neke druge ljude. Đao je vlasnik kompanije za proizvodnju cinka i drži 20 posto svetskog tržišta. Izabrali su Zrenjanin, pa će i oni u Zrenjaninu još 500 ljudi zaposliti u ovom gradu - rekao je Vučić.

Kako kaže, nije želeo da odustaje.

- Znao sam da zaostajemo za konkurentima, ali onda smo se borili i borili i rekao sam im da ćemo dati najpovoljnije uslove, jer nam je važno da imamo veliku investiciju u Banatu. Hoćemo da Banat bude bogat - rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio kineskim partnerima na saradnji.

- Takođe, i najveća građevinska kompanija u Narodnoj Republici Kini, dolazi u Srbiju. Takođe, obećao je Vang,  još tri kineske kompanije će doći u Srbiju - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da, kada se sve završi, Zrenjaninci će moći mirno da spavaju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi Srbi volimo Kineze, oni su nam iskreni prijatelji, uvek su bili uz nas, poštuju nas, ulažu novac i u mesta u koje niko nije hteo. Spasili su nam Železaru, zadržali njene radnike i učinili je drugim po veličini izvoznikom u Srbiji. Dali su sada ponudu i za RTB Bor i mnogo toga dobrog je pred nama, kinezima i građanima Srbije - kaže Vučić.

Podsetio je na ekonomske i finansijske uspehe Srbije.

- Ponosan sam na građane, naše penzionere, radnike, i mi bez kineskih prijatelja ne bismo ni došli do rezultata - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Zrenjanin

'