AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije napomenuo je da je rešavanje izbegličkog pitanja najvažnija moralna obaveza države i međunarodne zajednice.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano je danas uručio ključeve 15 stanova u Arilju za izbeglice iz Bosne i Hecegovine i Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

Dačić je naveo da je izgradnja stanova u Arilju jedan od segmenata ukupne realizacije Regionalnog stambenog programa za rešavanje dugoročnog raseljenja iz perioda 1991-1995. godine.

- Srbija je posvećena efikasnoj primeni dogovorenih obaveza što potvrđuje i naše današnje učešće na uručivanju ključeva korisnicima kao simbolički važan gest podrške izbeglicama koji su se opredelili za život u opštini Arilje - istakao je Dačić.

On je podsetio da je izgradnja stanova u Arilju započela u julu 2017. godine i da je projekat finansiran iz fonda Regionalnog stambenog projekta u iznosu od 330.000 evra, kao i uz podršku opštine Arilje od 10 miliona dinara.

Dodao je da je u okviru ovog segmenta Regionalnog stambenog programa obezbeđeno je i pet seoskih kuća u vrednosti od 55.000 evra.

Dačić je naglasio da će u okviru Potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa biti obezbednjena 661 stambena jedinica za izbeglice širom Srbije.

Kako je rekao, osim 261 stana, skoro su u celosti realizovani i ostali tipovi stambenih rešenja čije je vrednost više od 13 miliona evra.

- Otkupljeno je 70 seoskih kuća, izgrađeno 30 montažnih kuća i isporučen najveći deo od 300 paketa građevinskog materijala - rekao je Dačić.

On je napomenuo da je rešavanje izbegličkog pitanja najvažnija moralna obaveza države i međunarodne zajednice, kao i da Vlada Srbije, sa ostalim partnerima, ostaje opredeljena i angažovana na sprovođenju Regionalnog stambenog programa kojim će, kaže, biti obezbeđeno rešenje za 6.000 porodica u Srbiji, od kojih je do danas useljeno 2.102 korisnika.

Ministar je zahvalio predstavnicima lokalne samouprave i građanima Arilja na njihovoj saradnji u realizaciji stambenog programa, kao i na pomoći i solidarnosti prilikom prijema više stotina izbeglica i raseljenih lica.

Dačić je, takođe, zahvalio i svim zemljama donatorima i partnerima iz međunarodnih organizacija na podršci u naporima da se reši stambeno pitanje najugroženijih izbeglica iz Hrvatske i BiH.

Pročitajte još: VOŽNJA U GRADSKOM PREVOZU ZA SAMO 1 DINAR! Beograđani, od sutra najskuplja karta biće 3 DINARA, a ovo su uslovi!

#Arilje

#Ivica Dačić

'