AKTUELNO

Sastanak američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju održan je danas i završen je nakon dva sata i deset minuta.

Zoran Milivojević, diplomata, komentarišući današnji sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Amerike Donalda Trampa, rekao je za emisiju Pravac Televizije Pink da Putinove reči „Lopta je sada u vašem dvorištu“ prilikom uručenja ovog poklona Trampu, mogu da se protumače tako da se Putin već u predizbornoj kampanji, ali i kada je bio izabran predsednik Tramp, zalagao za susret i razgovore dve strane, kao i da je to odgovor na Trampove reči da odnosi ove dve zemlje nikada nisu bili gori.

Foto: TvPink Printscreen

- Putin se zalagao za susret i razgovore dve strane, ne samo o bilateralnim odnosima, nego i o globalnim, sa porukom da se radi o dve sile koje su odgovorne za stanje međunarodnih odnosa i da bi morali da porade nešto, da se izbegne ovo što se zove Hladni rat i ovo čemu smo bili svedoci do danas, jer danas mislim da smo ušli u novu situaciju. Kada kaže „Lopta je na vašoj strani“, verovatno je predsednik Putin imao u vidu izjave predsednika Trampa pre dolaska u Helsinki, kada je rekao „Naši odnosi nikada nisu bili gori“ - ocenio je Milivojević.

Kako dodaje, to je poruka da ruska strana smatra da ovo treba da bude početak jednog novog doba u bilateralnim odnosima.

Jakša Šćekić, novinar rekao je da Tramp misli da mu je Kina mnogo veći neprijatelj nego Rusija i da su sankcije mnogo veće ekonomske sankcije prema toj zemlji.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo je susret jednog čoveka koji je predsednik 18 godina, i drugog čoveka koji je predsednik 18 meseci. Ono što je zanimljivo i što je izazvalo šok u američkoj javnosti je da je Tramp pred susret rekao „Odnosi su loši zbog grešaka koje je napravila Amerika“ - naveo je Šćekić.

Prema njegovim rečima lepo se vidi da je Tramp tretirao Putina s poštovanjem.

Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije konstatovao je da je svet u velikim promenama i da mi svedočimo istorijskim događajima, kao i pritisku u SAD-u da se krene u novi hladni rat.

Foto: TvPink Printscreen

- Gospodin Tramp je manifestacija potreba Amerike za drastičnom promenom u međunarodnoj politici. Verovatno je negde iskalkulisano da troškove koje SAD imaju za očuvanje globalnog poretka onakvog kakav je bio do Trampovog dolaska su ogromni i verovatno neizdrživi za ekonomski rast SAD. U tom kontekstu, nema uticaja Rusije koja je promenila situaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, ima potrebe unutar Amerike za promenama - kazao je Miletić.

Kako kaže, establišment Amerike ne želi promene jer su karijere izgradili na jednoj politici koja je davala rezultate u nekom periodu, ali, kako kaže, nije obezbedila supremaciju SAD u 21. veku.

- Prosto propuštena je prilika za jednu možda i svetsku vladu u nekom trenutku, koja bi se bazirala na određenom sistemu vrednosti koja je oličavala SAD, a to je propušteno osećajem da se sve može - istakao je Miletić.

Zoran Ostojić, novinar, rekao je da je njegovo mišljenje da rezultat susreta Tramp i Putina neće biti epohalan.

Foto: TvPink Printscreen

- Prosto, ostaće se na načelnim stvarima, videćemo dela koja će proizići. Postoji suštinska razlika među njima dvojicom, jedan vlada ličnom vlašću, i on je vlast, a to je Putin, a Tramp vlada zemljom koja ima institucije - ocenio je Ostojić.

#Donald Tramp

#Emisija Pravac

#Vladimir Putin

'