AKTUELNO

Erna Solberg, premijerka Norveške, boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je ispred Palate Srbija premijerku Norveške Ernu Solberg, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Nakon dočeka uz postrojenu Gardu i himne dve zemlje, usledio je sastanak u četiri oka Ane Brnabić i Erne Solberg.

Foto: Tanjug

Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu i Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integarcijama i svim reformskim naporima, poručila je danas premijerka Solberg.

Solberg je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, istakla da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima veznim za Zapadni Balkan. Kako je rekla, Zapadni Balkan i dalje ima potrebu za većom stabilizacijom, ekonomskim razvojem i vladavinom prava.

- Nastojaćemo da pospešujemo saradnju u ovom regionu - podvukla je Solberg.

Navela je da postoji mogućnost za unapređene ekonomske saradnje dve zemlje, te ukazala da je Srbija priznata destinacija za norveške kompnije, a važno je da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

- Treba da poslužimo jedni drugima kao inspiracija - rekla je Solberg.

Premijerka Srbije zahvalila je gošći za poseti, koja, kako je rekla, pokazuje sve bolje i bliže odnose Srbije i Norveške i sve bliži nivo sarađe dve zemlje u budućnosti. Naznačila je da Norveška, iako nije članica EU, podržava evropske integracije Srnije i našoj zemlji pruža veliku podršku i tehničku pomoć. Norveška je, podvukla je Brnabić, važan partner kada je reč i o regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Razgovarali smo o regionalnoj stabilnosti, uvek i o pitanju KiM i mogućnosti za kompromis kako bi se došlo do normalizacije ondosa sa Prištinom i svemu što Srbija čini kako bi raširila dobru komunikaciju, toleranc i rauzmevanje sa svim partnerima na Balkanu - rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da ekonomska saradnja dve zemlje raste, ali da je i dalje skromna. Prošle godine trgovinska razmena Srbije i Norveške bila je 58,2 miliona evra i bila je rekordna godina, sa osam odsto većom razmenom nego 2016.

- Postoji niz oblasti u kojima možmeo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji imopuls za norveške inevstitore i njihovo interesovanje za Srbiju - rekla je Brnabić.

Podvukla je da od Norveške možemo mnogo da naučimo, i kroz Nordisjku poslovnu alijansu - privrednu komoru nordijskih zemalja, i to ne samo o ekonomiji, već i o regionalnoj stabilnsoti i povezivanju.

Od Solberg za Brnabić - fudbalska lopta

Premijerka Norveške poklonila je predsednici Vlade Srbije fudbalsku loptu na kojoj su ispisani ciljevi održivog razvoja. Solberg je, na kraju svog obraćanja, navela da se ona lično zalaže za ciljeve održivog razvoja UN, edukaciju i ravnopravnost polova, i kao simboličan dar, u vreme održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, poklonila Brnabić fudbalsku loptu.- Zalažem se za edukaciju, ali i opštu jednakost polova. Norveška se nije kvalifikovala, tako da ste vi bolje prošli, ali vi ste za nas inspiracija u toj oblasti. Treba da nastavimo da radimo zajedno, pa ćemo se možda sresti i na fudbalskom prvenstvu - rekla je Solberg, a Brnabić joj se zahvalila na poklonu.

Foto: Tanjug

Ukazala je da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina investirala 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine. Posebno je navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

- Norveška radi sa nama na projektima u vezi sa vladavinom prava, podržava rad na medijskoj strategiji, kao i na suzbijanju sive ekonomije - rekla je Brnabić.

Brnabićeva i Solberg će tokom dana posetiti Kuću ljudskih prava i demokratije, gde će zajedno sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković razgovarati sa predstavnicima organizacija civilnog društva o socijalnim i ekonomskim pravima.

Nakon toga, planirana je i kratka šetnja Knez Mihailovom ulicom i poseta Narodnom muzeju.

Pročitajte još: Vučić se sastao sa evropskim komesarom Hanom, sledi potpisivanje sporazuma i obraćanje medijima

#Ana Brnabić

#Norveška

'