AKTUELNO

U vreme, kada nam se godišnje na mapi stanovnika briše jedan Paraćin, neki bi, kako piše "Telegraf", da izbrišu iz brojnog stanja još neki Paraćin, Sombor, Leskovac ili Zaječar.

Prolazi još jedan Vidovdan, 629-ti od Kosovskog boja. Ali, taj boj traje u glavama nekih i to onih koji bi trebalo da sabiraju ovaj narod kome su nebrojane glave posečene u ime navodnih skupih reči. Reči, koje su izgovorili oni, koji su svoje glave i glave svoje dece sačuvali, ali nisu imali problem da tuđu decu pošalju u rat.

U vreme, kada nam se godišnje na mapi stanovnika briše jedan Paraćin, neki bi da izbrišu iz brojnog stanja još neki Paraćin, Sombor, Leskovac ili Zaječar.Istovremeno, pozivaju na rađanje dece.

Samo nije najjasniji motiv zbog čega to rade. Srednjovekovni porez po glavi rođenog hrišćanina je odavno ukinut, sada je na snazi svojevrsna tarifa za opevanje rađanja, krštenja i smrti. Ili je motiv za rađanje dece stvaranje nove ljudetine za klanje.

Nije gruba ova prethodna rečenica, već su teške, kako navodi "Telegraf",  reči umirovljenog vladike Atanasija koje je danas na Gazimestanu, pod suncobranom jednog pivskog brenda izgovorio.

- Kažu mi ljudi u središnjoj Srbiji: Sutra da bude mobilizacija, pola bi se nas javilo na Kosovo. Daće bog, doći će i taj dan - poručio je.

Pominje Boga, a poziva u rat.

Legenda kaže da je božur na Gazimestanu crven zbog krvi koja je tamo tekla. Kada je vreme da stanu potoci srpske krvi? Je l nismo je dovoljno prosuli u nepovrat?

Ako nas pitate, vladiko, neće doći dan za novi rat.

Smeta vam i prijateljstvo sa Turskom. Kažete „sleduju mnogi sultanu Muratu, ako ne Muratu onda sleduju Erdoganu. On je postao ličnost u Srbiji, a koliko je samo investirao u Prištinu, u Pazaru, Sarajevu, Turke nam dovode. Ali, imamo mi svoje junake i budućnost svoju”.

Pitamo vas, kakvu budućnost bez dobrih odnosa sa komšijama? Kakvu budućnost bez saradnje?

Kada ste Vi i mitropolit sakupljali srpske glave po Metohiji 1999. godine, ni sa jednim komšijom nismo bili u dobrim odnosima. Ni komšijama, ni celom svetom. I šta nam je to donelo? Ognjeno nebo 78 dana i još nekoliko hiljada mrtvih Srba.

Neko nekad mora da kaže dosta. Nema nas za rasipanje, već samo za sabranje. Danas nas, vladiko, Vaše reči, nisu skupile, piše "Telegraf".

#Kosovo

'