AKTUELNO

Smatram da je razgraničenje najbolje rešenje za KiM, kaže ministar Aleksandar Vulin, i ističe da je reč o ličnom stavu.

Uveren je da bi se takvim rešenjem osujetilo stvaranje "velike Albanije", koju, sad već i kao ministar i političar, vidi kao najveću opasnost za region.

- Velika Albanija se mora zaustaviti na Kosovu. Na KiM se mora zaustaviti širenje Velike Albanije i mora se zaustaviti proces destabilizacije ovog regiona. Drugačije nije moguće - rekao je Vulin za Tanjug.

Precizira i da je razgraničenje kao rešenje za kosovski problem samo okvirna ideja, koja bi morala da se razradi:

- Posebno je treba razmotriti iz ugla pitanja šta učiniti sa Srbima, koji ne bi ušli u sastav tog razgraničenja, šta sa obavezama zemalja koje se nalaze oko nas.....

Dodao je da bi takvo rešenje moralo da podrazumeva i garancije da se Albanija i Kosovo posle toga ne mogu ujediniti, a Srbi ostati "razjedinjeni".

Pitanje je, primećuje, da li će to biti moguće uraditi, jer, kako kaže, mnogo je faktora od kojih to zavisi, a pre svih - "šta kaže srpski narod, da li se slaže ili ne, a onda naravno i šta će reći Albanci i velike sile".

- Nikada se promena granica ne može raditi bez velikih sila... Ali, ako im je stalo do trajnog mira na Balkanu, onda će morati da postave jasne granice i moraće da zaustave širenje Velike Albanije - uveren je Vulin.

Ministar naglašava, još jednom, da je izneo lični stav:

- Ne mogu da govorim u ime Srbije. Srbija će na kraju o tome govoriti. I svako rešenje koje bude doneto moraće da bude potvrđeno do strane naroda - rekao je Vulin.

Podvlači da to što ce se o rešenju za Kosovo i Metohiju izjasniti građani Srbije ne predstavlja "skrivanje" iza naroda.

- U ovoj zemlji, kada pozovete narod da kaže nešto o onome što radite, onda kažu - to je skrivanje iza naroda, a kada ga ne pitate, kada radite nešto što smatrate da je vaš politički mandat, onda kažu - e, ovo je diktatura, u kojoj se narod ništa ne pita - ukazuje ministar odbrane i predsednik PS.

Prema tome, takvi neka se prvo dogovore, sami sa sobom, da li da se narod pita ili ne, kaže Vulin, i dodaje:

- Ja sam za to da o takvim stvarima narod mora da se pita, to su stvari koje određuju našu istoriju.

Insistira i na oceni da je ideja Velike Albanije destabilizujući faktor u regionu "broj jedan".

Na pitanje o tome kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu, naime, ministar ukazuje da je u nekim delovima regiona situacija vrlo nestabilna, česte su promene vlasti, a vlade slabe i pod snažnim uticajem spoljnog faktora. . . a rezultat je krajnji nacionalizam, "koji uvek pronalazi da su Srbi za sve krivi, i da je svaki njihov nespeh zapravo posledica lošeg uticaja Srba".

Ali, politika Velike Albanije je na prvom mestu na ovom prostoru, ako pričamo o faktorima ozbiljne destabilzacije regiona.

- Velika Albanija nije nešto sa čime će se nositi ili nose samo Srbi, već je nešto o čemu će morati da razmišlja čitav region - uveren je Vulin i dodaje:

- Želim da upozorim Evropu na Veliku Albaniju. Na politiku krvi i tla, koja se sve češće čuje. Na politiku koja se nužno sukobljava i sa Srbima, ali i sa drugim narodima, koji žive na putu širenja Velike Albanije.

Smatra i da bi Evropa trebalo ozbiljno da shvati "Edija Ramu kada govori o jednoj zemlji, sa jednim predsednikom".

Kako je rekao, ma koliko Rama posle demantovao sam sebe, mi vidimo da su ukinute carine između naše autonomne pokrajine KiM i Albanije, kao i da se traži jedinstven udžbenički program za sve sredine gde god žive Albanci, a u dražavama u okruženju se traži da Albanci, bez obzira na veličinu, imaju prava kao da su većinsko stanovništvo "ili pola - pola, u najmanju ruku".

Ocenio je da Evropa ne sme da ponovi grešku iz 90-ih kada je u BiH bio odred "El mudžahedin", čiji pripadnici su prvi poceli sa zastrašujućom praksom odsecanja glava hrišćanima, upravo u Bosni, na Ozrenu.

- Ne u Siriji, ili u Iraku. Tada je Evropa mislila da je dovoljno to zlo islamskog terorizma 'nahraniti' Srbima i da će to stati tu gde su Srbi, ne shvatajući da se oni ne bore protiv Srba, već protiv hrišćana - rekao je Vulin i ponovio da Evropa sada nema prava da na to ćuti.

- Pošto je tada ćutala i nije razumela, sada nema pravo da ćuti i da se pravi da ne razume da postoje politički krugovi koji hoće da naprave Veliku Albaniju. Ona je najveća opasnost na ovom prostoru i ako ne bude zaustavljena dok je još politička ideja, moraće da se zaustavlja kasnije kada će biti mnogo skuplje i mnogo teže.

Istovremeno, Srbija je uz sve to na stalnom udaru onih koji nastoje da je destabilizuju.

Razlog tome vidi u činjenici da je njen predsednik, Aleksandar Vučić, "netipičan evropski lider", jer je jako teško naći njegovog kolegu koji ima takav autoriotet i poštovanje svog naroda i toliko pobeda na izborima.

- Takav čovek, koji vodi Srbiju i sistem, nije drag većini sila. Oni žele nestabilnu političku situaciju u našoj zemlji, u kojoj će biti više malih političkih aktera, koji će se najviše plašiti izbora i moraće da prihvate sve što im se iz nekih ambasada kaže - rekao je Vulin i podvukao da sa Vučićem tako ne može, jer je uvek spreman da pita narod na izborima šta želi i uvek podršku dobija.

- Naravno da je proces destabilizacije trajan i ne misle da prestanu dokle god ne dobiju poltičku scenu u Srbiji kao 2000. godine sa jedno 13 potpredsednika vlade, i jedno 40-ak stranaka koje čine vladu i većinu, koju možete da sruštite kada god hoćete - uveren je Vulin.

Uveren je i da se sve to radi planski, na šta je, kaže, upozoravao, a ti njegovi stavovi kritikovani kao preterani.

Prema njegovim rečima, deo te priče su upravo i protesti i blokade, i širenje lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, pa i špekulacije po nestanku novinara Stefana Cvetkovića...

- Kako jedan oblik protesta propadne, rađa se drugi i uvek sa istom organizacijom i matricom i uvek kada Aleksandar Vucić treba da pregovara o KiM - zaključio je ministar Aleksandar Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Kosovo i Metohija

#Velika Albanija

#opasnost

#region

'