AKTUELNO

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" oglasilo se danas saopštenjem koje je ujedno i odgovor predsedniku Nove stranke Zoranu Živkoviću. Udruženje je reagovalo na, kako saopštavaju, salvu uvreda i neistina koje je danas Živković izneo na račun policije i obeležavanje Dana Ministarstva unutrašnjih poslova. Saopštenje prenosimo u celosti.

"Danas, po ko zna koji put, kreću napadi raznih kvazieksperata na račun policije. Oni se opet bave vrebanjem kako bi mogli da se oglase i medijski probiju i budu vidljivi nekoliko sati, i uvek, nekako, na račun policije. Sada su se obrušili na proslavu Dana policije održanu u nedelju. Međutim, ovoga puta su sami sebe prevazišli.

Političar Zoran Živković, koga vidjamo u medijima samo kada daje ovakve izjave kojima nekoga vređa, ponižava i optužuje, izneo je danas niz neistina i salve uvreda na koje ne možemo da ne odreagujemo kao strukovno udruženje policije koje prati rad Ministarstva unutrašnjih poslova i bavi se strukom. Ovim putem mu još jednom poručujemo, i njemu i njegovim kolegama koji rade isto, da nas ostave na miru i ne koriste se policijom za svoje političarenje!

Foto: Tanjug

„Ranijih godina policija je obeležavala svoj dan na poligonima na Makišu“ – ako nas sećanje dobro služi, prošle godine Dan policije je obeležen u Nišu, u centru, i sami ste bili prisutni kada je defile konjice i pripadnika MUP-a defilovao kroz grad, možda ste zaboravili.

„Folk i kič“ su reči kojima opisujete Dan policije? Šta je tačno folk i kič? Pun park dece koja se oduševljeno igraju sa penom koju im puštaju vatrogasci, stotine fotografija mališana sa pripadnicima Ministarstva, dečiji hor na bini, konjica, policijski psi, baloni, lizalice i bombone za decu, flajeri, policija u zajednici?

„Sada je prvi put održan pravi defile policijskih jedinica i njihove opreme, uključujući i helikoptere“ – gospodine Živkoviću, SVAKE godine imamo defile, i „pravi“ je, i svake godine nadleću helikopteri. Mi nismo lažna policija, nemamo lažni defile. Mi nismo obmana. Sve što ste videli je na Vašu žalost stvarno. Imate nešto protiv pokazne vežbe Jedinice za obezbeđenje koju su izveli najbolji i najspremniji pripadnici, uvežbani do perfekcije? Smeta vam obučenost policije i njihov profesionalizam? Niste navikli na to, s obzirom da se ranije ništa nije ulagalo u njihovu obuku, a sada se ulaže sve?

„Policijski orkestri falširaju“? Gospodine Živkoviću, lično smo ih slušali i na defileu, i na ceremoniji Dana policije, i na koncertu na Kalemegdanu. Nismo muzički obrazovani, nismo upoznati ni da ste Vi, ali smo uživali. Orkestar MUP-a nikada nije bio lepši i nikada nije zvučao bolje. Imate možda problem s tim što su nam gosti bili orkestri Mađarske i Poljske? Što naše Ministarstvo i naša zemlja održavaju dobre kontakte i sarađuju sa svima?

„Ja se svakodnevno srećem sa policajcima i polovina njih ne propušta priliku da se žali da voze auto koji datira iz perioda moje Vlade“ – apsolutna laž! Svaka policijska stanica u Srbiji dobila je nove automobile. U svakom gradu možete videti nova patrolna vozila, sve se beli od njih. U defileu motornih vozila ste videli nove marice, nove škode, nova vozila za Policijsku brigadu, i to NIKO ne može da ospori! To kažemo jer smo MI policajci, godinama, pravi policajci koji su osetili i loše i dobro. I MI vam kažemo da iznosite neistine. Dođite i porazgovarajte sa nama. I mi smo policija. Svi su dobili nove uniforme, neki i po dva kompleta. Ove godine je najavljena nova obuća za celu policiju. Informišite se i prestanite da lažete.

Foto: Tanjug

Vaše kolege navode da „građanima neće biti bolje što vide čamac ili helikopter“. Nadamo se da razumete svrhu prikazivanja vozila, opreme i tehnike kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sve se to koristi u svakodnevnom radu policije i građani svakako od njih imaju korist posredno. Pritom, ne bismo se složili da neko nije imao koristi u poplavama 2014. od čamaca i helikoptera. To ste zaboravili. Samo, tada niste stajali kao mi u tim istim čamcima i spašavali živote, već ste, kao i sada, sedeli i pisali, pisali, pisali...

Još jednom, PRESTANITE sa komentarisanjem nečega o čemu ne znate baš ništa, i PRESTANITE sa uzimanjem policije kao glavnog aduta za političarenje na temu koja se vama prohte. Ovo je, i ne samo po našem mišljenju, bio najlepši Dan policije od kada mi pamtimo, najsadržajniji, najzanimljiviji, sa puno najavnih spotova, divnih fotografija, organizovan bez greške.

Ljubomora i zavist su loši gospodari. Usmerite ih na nešto korisnije, a policiju ostavite već jednom na miru."

#Policija

#Zoran Živković

'