AKTUELNO

Ministar Ivica Dačić trenutno se nalazi u Pekingu, u poseti Kini.

Šefovi diplamatija Kine i Srbije, Vang Ji i Ivica Dačić, ocenili su danas u Pekingu da su odnosi dve države dostigli najviši nivo u svojoj istoriji i da podizanje odnosa na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva predstavlja odličnu osnovu za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Ponovljena je čvrsta podrška Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i podrška Srbije politici "jedne Kine". Iskazano je zadovoljstvo intezitetom političkog dijaloga, a dva ministra su dogovorila da se ubuduće sastaju redovno na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Obostrano je naglašen značaj zaključivanja sporazuma o viznoj liberalizaciji za nosioce običnih pasoša, čije se stupanje na snagu očekuje početkom godine.

Očekuje se da vizna liberalizacija doprinese jačanju ukupne saradnje, posebno u oblasti turizma i društvene razmene. Ministar Dačić je učestvovao na Simpozijumu tink-tenkova Kine i CIEZ na Kineskoj akademiji društvenih nauka, gde je u svojstvu počasnog gosta pred više od 200 zvanica imao izlaganje u kojem je predstavio naše viđenje značaja uloge i perspektive razvoja saradnje u okviru ovog važnog mehanizma, navedno je u saopštenju.

J. Stanković

#Ivica Dačić

#Kina

#Srbija

'