AKTUELNO

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, za NOVO JUTRO televizije Pink, rekla je da se lagano ulazi u završnicu pregovaračkog procesa oko KiM, ali da bez neke vrste opšteg koncenzusa oko rešenja ovog pitanja, teško da ćemo do njega doći.

- Ulazi se u završnu fazu pregovaračkog procesa, za srpsku stranu je ključno da se formira zajednica srpskih opština. Čuli smo izjavu ministra u prištinskoj vladi koji je rekao da je zadovoljan na izradi statute ZSO i da će on do kraja avgusta biti zaokružen - rekla je Joksimović.

Kako je rekla sa druge strane možemo da vidimo da se diplomatska ofanziva pojačava.

- Srbija mnogo radi na tome da poseti ključne centre koji potencijalno odlučuju o formatu i okviru u kojem će se ovi razgovori okončati i načinu na koji ćemo doći do pravnoobavezujućeg sporazuma – rekla je ona i dodala: - Postoji snažan pritisak u vezi sa ZSO, avgust nije daleko, videćemo koliko je ta namera ozbiljna da se ova zajednica formira. Bez toga ćemo veoma teško dobiti nastavak pregovora sa idejom da se dođe do pune nomalizacije pregovora između Beograda i Prištine, i to na način koji će zadovoljiti sve tri strane al ii neke velike sile.

Kako je rekla, bez neke vrste opšteg koncenzusa oko rešenja ovog pitanja, teško da ćemo do njega doći.

- Albanci ne mogu ništa da urade ukoliko im zapad ne dozvoli. To je svima već odavno jasno – rekao je Vukajlović.

Kako je rekao, nikakve pretnje sa te strane ne treba uzeti za ozbiljno, jer je Evropi već svega preko glave.

#Aleksandra Joksimović

#Kim

#Novo jutro

'