AKTUELNO

Premijer se obratio javnosti u Vladi Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se ne obraća narodu samo kao presednik Vlade, već kao neko ko štiti srpsko društvo. On se vratio iz Brisela, jer nije postignut dogovor da se otvori i poglavlje 26.

Foto: Tanjug

- Mi nikoga ne mrzimo, ne saplićemo, sa svima hoćemo da radimo, da pronalazimo kompromis, ali nećemo dozvoliti da nas bilo ko ponižava - istakao je on.

On je rekao da je napustio sinoć Brisel, jer je pokazao tablicu vrednosti naše zemlje i čvrsto i ponosno stao iza nje, kao i zbog toga što nema suvislog, logičnog i opravdanog razloga za to što nije otvoreno i poglavlje 26.

Premijer je rekao da nije napustio pregovore, niti proces pridruživanju, ali da nije prisustvovao Međuvladinoj konferenciji, jer ne pristaje na unižavanje Srbije i našeg naroda.

-Napustio sam Brisel, između ostalog, zato, jer nisam dobio objašnjenje šta to Srbija nije uradila da bi bilo otvoreno i poglavlje 26 - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, samo jedna zemlja se protivila otvaranju poglavlja 26 i to je Hrvatska.

On je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, zahvalio je i Sjedinjenim Državama, pomenuvši da je Džozef Bajden popodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori.

Jedan od razloga, prema njegovim rečima, što je napustio Brisel i Međuvladinu konferenciju bio je taj što nije dobio nijedan razlog zbog kojeg Hrvatska neće na dozvoli otvarnje poglavlja.

Foto: Tanjug

-Nikakav odgovor nisam dobio na pitanje šta to Srbija nije uradila. Odgovora nema, a kako i da bude kad 27 zemlja podržava, a samo jedna ne podržava - zapitao se premijer, dodajući da se povodom poglavlja 26 više neće vraćati u Brisel.

On je rekao da je Srbija otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25, na čemu čestita građanima.

Premijer je istakao da Srbija neće primati lekcije od onih koji se plaše srpskih čokoladica i koji stavljaju "Za dom spremni" u Jasenovcu.

On je naveo da Srbija ide u EU, ali da neće kriti svoje prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

Č.N.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Poglavlje

'