AKTUELNO

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je večeras da je Dan pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maj, zajednički praznik Srbije i Rusije i da će uvek biti 'sveti praznik za dva naroda'.

Na prijemu povodom 9. maja, on je istakao da treba izraziti 'ogromnu zahvalnost i najtoplije reči za ratne veterane, i ruske i srpske, sovjetske i jugoslovenske vojnike koji su oslobodili Evropu'.

- Dan pobede tradicionalno je svetao praznik, ali nemojmo da zaboravimo da je pobeda bila sa ogromnom cenom - kazao je Čepurin i predložio da se pamćenje na poginule junake iskaže minutom ćutanja.

On je rekao da treba zahvaliti i svima onima koji su učestvovali u akciji "Besmrtni puk", u maršu potomaka boraca i poginuih u Drugom svetskom ratu.

- To je mlada akcija, nije tradicionalna i nema dodira sa administrativnim alatima. Krenula je od društvenog pokreta i mislim da će i dalje da se širi bez administartivnih mešanja - dodao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, akcija je pored Beograda održana u još pet gradova u Srbiji.

Foto: Tanjug

- Time što svaki čovek uzme slike svojih predaka i prođe s njima ulicama, raste plemenitost u svakom pogledu - ocenio je Čepurin.

Kako je kazao, Srbija i Rusija su veliki primer ;prijateljstva i partnerskih odnosa, a nastaviće da proširuju saradnju u različitim oblastima.

Prijemu je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, više ministara u Vladi Srbije kao i predstavnici diplomatskog kora.

#Aleksandar Čepurin

#Ambasada

#Ana Brnabić

#Rusija

'