AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka o plaćanju takse za ulazak u Evropsku uniju loša i da bi on "svima udario reciprocitet i kad je reč o vizama, taksama, poniženju naše države".

- Oni govore da će to važiti za sve ne samo za nas i smatram da je to veoma loša odluka - rekao je Dačić dodajući da je priča o plaćanju za ulazak u EU stara u da se o tome govorilo i ranije.

Svako voli da prikuplja pare i tako bi trebalo i mi tako da se ponašamo. Iako znam da se predsednik Vučić ne bi složio sa mnom, ja bih svima udario reciprocitet i kad je reč o vizama, taksama, poniženju naše države... Kad se budu tako osećali, drugačije bi se ponašali", napomenuo je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Dačić je istakao da je Srbija spremna da na svaki dalji akt Zagreba reaguje recipročno, kako bi zaštitila svoje dostojanstvo.

- Mi ne želimo da se u ovom smeru razvijaju naši odnosi sa Hrvatskom i ovo su iznuđeni potezi. Upotrebili smo istu formulaciju kao Hrvati u svojoj noti. Oni su izašli iz svih diplomatskih okvira ophođenja - ocenio je Dačić.

On je naveo da je nota Hrvatske poslata na neuobičajen način - na telefaks i mejl našoj ambasadi i da je Srbija postupila na isti način.

- Spremni smo da reagujemo na svaku meru recipročno. Moramo da reagujemo da bismo zaštitili dostojanstvo naše države - poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, radi se o paradoksalnom načinu na koji se forsiraju odnosi sa Hrvatskom.

- Hrvatska kao članica EU treba da se ponaša na takav način da daje primer drugima, a ne da izaziva sukobe - istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dodao je da nije izvesno da će Hrvatska blokirati otvaranje poglavlja Srbije u junu.

- Nijedna zemlja nema razumevanja za ovakve odnose i Hrvatska ne može da računa ni na čiju podršku - smatra Dačić.

Dodao je i da ima dosta problema iz prošlosti i da Hrvatska negira zločine koji su počinjeni nad Srbima.

- Mi ne možemo da očekujemo da EU reaguje protiv Hrvatske. Bojim se da je neizlečiva bolest kada se govori o srpskim problemima - dodao je ministar Dačić.

Srbija treba da nastavi sa svojom politikom, rekao je Dačić i dodao da se nama ne žuri više nego svima njima.

- EU je zainteresovana da ovaj region bude deo evropskih integracija i to bi bio njihov najveći uspeh - zaključio je Dačić.

#EU

#Ivica Dačić

'