AKTUELNO

Vuku Jeremiću i Saši Jankoviću jasno je da saradnjom sa Draganom Đilasom ne bi dobili ono što im je obećeno pre beogradskih izbora, a Dragan Đilas zbog debakla u Beogradu na sve moguće načine pokušava da sačuva eventualnu poziciju premijera nakon nekih budućih izbora.

Znajući za namere Dragana Đilasa, a posle debakla cele opozicije na beogradskim izborima, stvorila se kriza unutar stranaka. Opozicija je izrazila želju za ujedinjenjem kako bi pokušala da nađe način da sa vlasti "smakne" vladajuću koaliciju, ali je i tu došlo do velikog problema - raspodele funkcija.

Jučerašnji pregovori Pokreta slobodnih građana i Dragana Đilasa nisu doneli ništa, odnosno PSG je u saopštenju odbio saradnju sa Đilasom, a razlog takve odluke jeste pitanje pozicija koje bi zauzimali u budućoj vlasti.

Naime, Đilas je došao na ideju da oko sebe okupi sve manje opozicione partije i pokrete kako bi što lakše ponovo zauzeo predsedničku fotelju unutar Demokratske stranke. Đilas je mišljenja da bi se na taj način lakše dokopao pozicije premijera u nekoj budućoj vladi.

Shvativši namere Dragana Đilasa, zgrčeni Saša Janković, kome je Đilas obećao podršku za mesto premijera na nekim budućim izborima, odlučio je da ne ulazi u koaliciju sa Đilasom, jer bi na taj način bio izigran.

Istog mišljenja je i Vuk Jeremić sa svojom Narodnom strankom, pa tako ni on ne želi da ulazi u kombinacije i sa Jankovićem i sa Đilasom jer zna da ne bi izašao na kraj u borbi za predsedničku fotelju koja mu je obećana na nekim od sastanaka ovog trojca.

Ovakve Đilasove namere potvrđene su od naših izvora i u taborima Dosta je bilo, Demokratske stranke i Nove stranke, odakle kažu da Đilas, Janković i Jeremić žele da ih "usisaju" zarad svojih želje za svojim budućim funkcijama.

Đilas je nešto slično pokušao pred beogradske izbore, kada je "nasrnuo" na birače Ljubiše Preletačevića Belog. Đilas je tada mislio da će lako ubediti Ljubišu Preletačevića da ga podrži na beogradskim izborima i da bude deo koalicije okupljene oko sebe. Međutim, tu se malo preračunao, jer je Preletačević odbio da bude u bilo kakvoj koaliciji, zato što na predstojeće izbore ide samostalno. Nakon ovoga, Đilas je pokušao da zabrani listu Belog Preletačevića, ulažući žalbu protiv proglašenja iste, koja je na kraju odlukom Ustavnog suda ipak proglašena.

Želja Đilasa da konkurenciju potpuno eliminiše i postane jedan jedini lider opozicije je očigledna. Đilas nastoji da manje partije maksimalno oslabi, dovede ih do političke propasti i pripoji njihove članove i funkcionere. Neophodna mu je snažna kadrovska baza kako bi postao jedinstveni lider opozicije i "usisavanje" manjih stranaka omogućilo bi mu da se glasovi na nekim narednim izborima "ne rasipaju" kao što je bio slučaj na beogradskim.

Njihove namere su raskrinkane: veća im je želja za podelama funkcija nego za brigu o građanima Srbije, o čemu govori i činjenica da njihove stranke i pokrete sve više napuštaju, kako ugledni članovi, tako i obični građani.

Pročitajte još: NISU MOGLI VIŠE DA SE PRAVE I DA IDU ZAJEDNO - PUKLA LJUBAV: EVO ŠTA Janković kaže za Đilasa!

Pročitajte još: ČAK JE I JANKOVIĆ SHVATIO - neće savez sa Đilasom!

#Dragan Đilas

#Saša Janković

#Vuk Jeremić

'