AKTUELNO

Delegacija jedne od najrazvijčnijih nemačkih saveznih pokrajina Baden-Virtemberg, predvođena predsednikom Vlade te pokrajine Vinfridom Krečmanom, posetila je večeras Skupštinu AP Vojvodine.

Na sastanku sa predsednikom Skupštine APV Ištvanom Pastorom, potpredsednicima Skupštine APV i predstavnicima poslaničkih grupa, još jednom je snažno ukazano na decenijsko prijateljstvo i partnerstvo Baden-Virtemberga i AP Vojvodine, uz obostranu ocenu da postoji značajan potencijal za dalje produbljivanje saradnje, saopšteno je iz Skupštine AP Vojvodine.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor istakao je da AP Vojvodina i Baden-Virtemberg više od dvadeset godina razvijaju prijateljstvo i partnerstvo, zasnovano na otvorenosti, pomoći i saradnji.

On se zahvalio visokim predstavnicima ove nemačke pokrajine na podršci koju nesebično i u kontinuitetu pružaju evropskim nastojanjima naše zemlje, kao i na jačanju privrednih odnosa, navodi se u saopštenju.

Pastor je podsetio na nedavnu posetu ministra pravde i evropskih pitanja Baden-Virtemberga Gvida Volfa, kao i na najavljenu posetu, u oktobru mesecu, predsednice Parlamenta Baden-Virtemberga Muterem Ares Skupštini APV.

- Svi ovi susreti, uključujući i skorašnju posetu našeg Odbora za poljoprivredu kolegama u Baden-Virtembergu, jasno upućuje na to da nemamo nameru da posustanemo u naporima da dodatno očvrsnemo naše odnose i oplemenimo ih dodatnim, konkretnim, životnim sadržajima - rekao je Pastor i dodao da po tom pitanju postoji nedvosmislena podrška različitih poslaničkih grupa u pokrajinskom parlamentu.

Predsednik Vlade Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman izrazio je zadovoljstvo prethodno održanim susretima sa najvišim predstavnicima Republike Srbije i još jednom ukazao na snažnu podršku procesu evropskih integracija naše zemlje.

On je istakao da AP Vojvodina, kao Evropa u malom, može da posluži kao primer dobrih odnosa različitih nacionalnih i verskih zajednica, od koje bi i “evropska zajednica mogla ponešto da nauči”.

U dvodnevnoj poseti našoj zemlji, uz premijera Krečmana, boravila je brojna delegacija predstavnika privrede, politike, nauke, civilnog društva iz Baden-Virtemberga.

Pored predsednika Pastora, sastanku su prisustvovali i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, Snežana Sedlar, Aleksandra Danković, Miroslav Vasin, Dušan Jakovljev, Ivan Stijepović, generalni sekretar Nikola Banjac, kao i šefovi i predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini APV.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SR Nemačke u Republici Srbiji Aksel Ditman.

#Nemačka

#Vojvodina

#saradnja

'