AKTUELNO

Novi ambasador Italije u Beogradu je Karlo Lo Kašo, objavljeno je na sajtu italijanske ambasade uz njegovu poruku i kratku biografiju.

- Italiju i Srbiju povezuju čvrste veze i istorijsko prijateljstvo. U svetlu takvih obećavajućih okolnosti želim da Vam poželim dobrodošlicu na našu web stranicu. Naši izuzetni bilateralni odnosi - koji počivaju i na strateškom partnerstvu uspostavljenom 2009. godine, ucvršćenom brojnim političkim susretima na visokom nivou - iz godine u godinu dodatno jačaju i ubeđeni smo da je moguce dalje napredovati u međusobnoj bliskosti - naveo je Lo Kašo u poruci.

On je dodao da je Italija danas jedan od vodećih trgovinskih partnera i najveći strani investitor u Srbiji i da je takav rezultat ostvaren zahvaljujući intenzivnoj bilateralnoj saradnji, koja se postepeno proširila i na druge oblasti.

- Naše strateško partnerstvo podrazumeva i da podržavamo i pratimo Srbiju na njenom evropskom putu. U narednim mesecima će pristupni pregovori Beograda i Evropske unije dodatno približiti naše dve zemlje. Koristeći tu izuzetnu mogućnost, Ambasada Italije u Beogradu nastaviće da radi na jačanju trgovinske razmene, na promociji dinamičnih kulturnih odnosa i produbljivanju uspešne međudržžavne saradnje u okvirima sve intenzivnije regionalne saradnje - naveo je novi itaijanski ambasador, koji na to mesto dolazi posle Đuzepea Manca.

Lo Kašo je rođen u Palermu 1963. godine, gde je diplomirao pravo 1988. godine.

Diplomatsku karijeru započinje 1990. godine i njegov profesionalni put počinje u Generalnoj direkciji za saradnju i razvoj Ministarstva spoljnih poslova Italije.

Njegova prva funkcija u inostranstvu bila je kao drugi trgovinski sekretar, a zatim i prvi trgovinski sekretar, u Bonu 1994. godine.

Godine 1997. prelazi u Ambasadu Italije u Sarajevu kao prvi trgovinski sekretar gde je unapređen u savetnika 2001. godine.

Njegova diplomatska karijera nastavlja se 2005. u Ambasadi Italije u Beogradu gde je obavljao funkciju prvog savetnika.

Godine 2013. je na funkciji šefa Odeljenja za balkanske zemlje, Centralno-evropsku inicijativu (CEI) i Jadransko-jonsku inicijativu (JJI).

Od 2014. postaje zamenik generalnog direktora za Evropsku uniju i centralni direktor za evropske zemlje, a godinu dana kasnije postaje prvi zamenik generalnog direktora za Evropsku uniju.

#Italija

#Karlo Lo Kašo

#ambasador

'