AKTUELNO

Istoričar Saša Adamović, za NOVO JUTRO televizije Pink, podsetio je da Vuk Jeremić nije samo poznat po čuvenom prebacivanju problema Kosova iz UN u Brisel, već i po svom svedočenju u američkom kongresu, gde je izjavio kako je Kosovo gorka pilula koju treba uviti u šećernu oblandu da bi je Srbi lakše progutali.

- Kosovo je već dugo vremena naš najvažniji nacionalni problem, uz naravno Republiku Srpsku i borbu za njen opstanak. Nije čudno što je kosovsko pitanje ponovo aktuelno i to na ovaj način, s obzirom da su se stvari u svetu promenile. Ruši se stari svetski poredak i mi sada živimo u tranzicionom periodu koji može da bude veoma opasan. Ponovo imamo kao nekada, krajem 19.veka igru velikih sila – rekao je Saša Adamović, istoričar.

Kako kaže, mi više ne živimo u 21.veku, vratili smo se na kraj 19.veka. Ponovo imamo velike sile koje se nadmeću.

- Srbija i srpski lideri uvek su imali Kosovo kao neki najteži ispit. Vućić je najavio rešenje kosovskog problema i on je dao nekoliko izjava u kojima kaže da je nerešen problem  loš za Srbiju, on je najavio da će u aprilu izaći sa planom za Kosovo. Plitkoumno je napadati čoveka koji ima preko pedeset posto glasova na izborima da će da proda Kosovo. Vučić je dao jednu vaćnu izjavu kada se vratio iz Vašingtona, a to je, da je za one zemlje koje su priznale Kosovo, to za njih završena priča - rekao je Zoran Ostojić, novinar.

Prema njegovim rečima, i premijerka Brnabić i predsednik Vučić dali su neke izjave koje su po njemu korak napred u objašnjavanju građanima Srbije realnosti.

- Vreme je da se rezolucija 12 44 još jednom pretrese i da dobijemo politička tumačenja - rekao je Ostojić.

Foto: Printscreen

- Vuk Jeremić nije samo poznat po čuvenom prebacivanju problema Kosova iz UN, odnosno Generalne skupštine, u Brisel. On je poznat i po nekim ranijim izjavama kada je na nekom svedočenju u američkom kongresu, direktno se zalažući za nezavisno Kosovo, rekao kako je Kosovo gorka pilula koju treba uviti u šećernu oblandu da bi je Srbi lakše progutali – rekao je Adamović.

Kako kaže, naši takozvani proevropski opozicionari kada je u pitnaju Kosovo ne nude ništa pametni ni kompromisno.

- Ne postoji u Srbiji normalna proevrpska opozicija, to što oni predlažu, nude ili očekuju da će predsednik Vučić uraditi ovo ili ono i da na tome grade nekakvu svoju nesrećnu politiku, mislim da je to totalni promašaj. Ne bi bilo šteta da posle sledećih izbora ne budu u parlamentu. Od toga nikakve štete ne bi bilo – rekao je Adamović.

Foto: Printscreen

- Evropska unija nikada nije imala taj kapacitet da prelomi neke stvari. Poslednje dve tri godine se svet radikalno promenio. Svet nije više ono što je bio. Nestaje svet u kome za Srbe nije bilo mesta. Ukoliko kosovski problem nije moguće rešiti u ovom trenutku, nema potrebe da se žuri. VIše nisu moguća bombardovanja, pretnje, sankcije. Imamo veoma moćne savetnike Rusiju i Kinu, pre svega u Savetu bezbednosti – rekao je Adamović.

Kako kaže, nismo se bojali ni 1999.godine, zašto bi se sada bojali.

#Kosovo

#Novo jutro

'