AKTUELNO

Zoran Milivojević, diplomata, izjavio je za Pink da nema dilemu da vlasti u Prištini imaju podršku za svoje akcije i da velike zapadne sile, kada bi znale kako da lokalizuju balkanski rat, one bi ga izazvale.

- Mislim da vreme radi za Srbe, sve dok je na njihovoj strani istorija, moć i pojačan uticaj ali i armija. Ovo je država koja treba da se jača. Ona je za mir zato što zna da je rat vrlo teška situacija. Konflikt nismo zamrznili mi već rezolucija 12 44. Ono što je u rezoluciji su uslovi prekida rata. I Srbiji se njime garantuje teritorijalni integritet – rekao je Milorad Vučelić glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

Kako kaže, u delu srpske javnosti se stalno govori o nekim papirima, a oni su deo zatečenog stanja. Prema njegovim rečima ni jedan mali narod ne može počivati samo na snazi, već i na dokumentima, na papirima i oni su deo faktičkog stanja.

- Mi moramo da vodimo računa koliko i taj deo faktičkog stana ide i radi u našu korist - rekao je Vučelić.

Kako objašnjava srpska politika je vladavinom demokratske stranke i DOS-a svesno predložila rezoluciju, i kako kaže, ne zna se ko je više odgovorniji i dodaje da ne bi bili vredni pomena da nisu toliko štete napravili.

- Nakupilo se puno stvari koje su se desile u međuvremenu. Nepoštovanje vlastitih zakona i potpisanog. Kada neko ne čini ništa što počiva na međunarodnom dogovoru i onda se dovodi u pitanje kako i na koji način nastaviti pregovore - rekao je Vučelić.

Foto: Printscreen

- Nije slučajno što je Putin skrenuo pažnju na reroluciju 12 44 i stavio naglasak na nju. Ne može se status KIM odrediti mimo Saveta bezbednosti i bez te rezolucije. Mi ulazimo u jednu delikatnu fazu procesa. Izuzetno je važno da se vrati ta rezolucija. Takođe, promenile su se međunarodne okolnosti. Ne može više da se desi 1999-ta. Ne može više niko da vam uspostavi blokadu i sankcije. Dijalog ima smisla i nivo argumentacije Srbije se podiže. Ovo što je Putin naglasio je važno, a takođe tako misle i Kinezi - rekao je Zoran Milivojević, diplomata.

Kako kaže, Španski stav je takođe važan zbog ugovora na kojima počiva status EU. On objašnjava da to nije ni slučajno i nije nevažno,  i pokazuje koliko dokumentacija ima značaja. Kako kaže, pravo je na našoj strani i ne teba da ga se odričemo.

- Stav SPC je nešto što je značajna činjenica. To je dragocena podrška. Nije kosovski problem završen mirovnom konferencijom velikih sila, već rezolucijom koja garantuje. I sada imamo forsiranje predsednika Vučića da izađe sa planom i programom, a oni neće da izađu ni sa onim što im je propisano - rekao je Vučelić.

Kako kaže, ako već govorimo o mirovnim konferencijama bitno je da one ne dođu posle rata.

Foto: Printscreen

- Velike zapadne sile kada bi znale kako da lokalizuju balkanski rat one bi ga izazvale. Nalazimo se u situaciji u kojoj treba da koristimo sva sredstva. Ja lično nemam dilemu da te vlasti u Prištini imaju podršku za svoje akcije. Sa čime smo mi u suštini suočeni i sa kime vodimo bitku je jedno ozbiljno pitanje. Mogerini je došla sutradan i to samo u Beograd i demonstrirala je da je Srbija ključna u celoj toj priči. I ako je EU tako delovala, na neki način je pokazala sa kime mora da se razgovara ukoliko nešto treba da se promeni - rekao je Milivojević.

Kako kaže, to je bio jedan pokušaj da se demonstrira nekakva sila, ali i da se prodre na sever i da se obezbedi nekakva pozicija.

- Izjava predsednika Vučića da se razgovori nastave, ali će biti sa nešto izmenjenim uslovima za nastavak. Ovo je put da se ne bavimo samo Kosovom već i da se nameću dve, tri teme, kao što su  Republika Srpska, Dejtonski sporazum - rekao je Vučelić.

#Milorad Vučelić

#Zoran Milivojević

'