AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije radi na ravnomernom regionalnom razvoju i da će u narednom periodu biti posvećena pažnja novim centrima razvoja, kao što su Loznica, Kraljevo, Bor i Zaječar.

Odgovarajući na pitanje poslanika Muamera Zukorlića u Skupštini Srbije, Brnabić je kazala da je vlada svesna problema "demografske erozije", ističući da je podsticaj rađanja jedan od apsolutnih prioriteta.

Ona je ukazala da je donošenje startegije za podsticanje rađanja način da se natalitet u Srbiji poboljša, kao i ulaganje u regionalni razvnomerni razvoj.

- To je jedan od razloga što koristimo subvencije za investirore. Da ih usmerimo ka onim delovima Srbije koji su manje razvijeni. Tako je otvoreno više hiljada radnih mesta. Otvorili smo Klinički centar u Nišu, radimo sa Evropskom investicionom bankom, fokusiramo se na gradove koji bi trebalo da budu centri razvoja -

Premijerka je, na pitanje o ulaganju u infrastrukturu, kazala da je ona ranije bila na neverovatno niskom nivou i da "niste znali kako da stignete od Niša do Užica".

- To je sramota i to se ispravlja - rekla je ona i istakla da je to jedan od uspeha vlade koji građani najpre mogu da vide. Napomenula je da se mora više ulagati i u obrazovanje.

- Srpska vlada poslednjih pet godina nije samo završavala projekte, nego je inicirala nove - rekla je ministarka Zorana Mihajlović i ukazala da su bolji odnosi predsednika Republike sa Kinom razlog novih ugovora, i na Koridoru 11, između dve zemlje.

Govoreći o autoputu Beograd - Sarajevo, ministarka je rekla da je srpska strana spremna da ide na liniju ka Kotromanu.

- Srbija želi da se povezuje sa regionom - istakla je ministarka. U danu za postavljanja pitanja članovima vlade, poslanik Muamer Zukorlić je pitao premijerku i ministarku o "migracionoj eroziji" i ulaganju u infrastrukturu.

On je rekao da je potrebna mentalna obnova nacije "s obzirom da smo imali 40 godina vladavine komunizma, gde smo doživeli moralni i kulturno-civilizacijski pad".

Ugovor o koncesiji za aerodrom javno dostupan od oktobra

Brnabić je najavila danas da će ceo ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" sa francuskom kompanijom Vansi erports biti objavljen kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, a to se očekuje do kraja septembra. - U skladu sa Zakonom o javno privatnim partnerstvima elementi ovog ugovora biće registrovani u Registru javnih ugovora koji se vodi u Ministarstvu finansija, najkasnije mesec dana od potpisivanja ugovora znači 21. aprila - rekla je Brnabić odgovrajući na pitanja poslanika u parlamentu. Ona je kazala da će kompeltan ugovor biti transparentan, ali da mora prvo da se finansijski zatvori cela konstrukcija, kao i da će vlada insistirati da taj ugovor bude potpuno javan. Brnabić je podsetila da će država od koncesije dobiti ukupno 1,46 milijardi evra i navela da da ćemo samo od koncesione naknade jednokratno dobiti 501 milion evra, kad će finansijski biti zatvoren taj posao - do kraja septembra. Premijerka je naglasila da je francuski Vansi možda najbolja svetska kompanija za upravljanje aerodromima. Brnabić je rekla da država ne prodaje aerodrom već da je dovela vrhunsku kompaniju koja će njime upravljati, kao i da će aerodrom biti vraćen državi i građanima posle 25 godina. Ističe da će koncesija povećati prihode za male akcinare i državu i sredstva za investiranje. Rekla je da je sproveden transparentan tender koji do sada u Srbiji nije viđen, kao i da su se javile najveće svetske kompanije i konzorcijumi. Ona je navela da je aerodrom zbog profesionalnog mendžmenta uspeo od 2010. do 2017. da gotovo duplira broj putnika, poveća broj poletanja za 33 odsto, za prevoz robe za 2,4 puta, kao i da su prihodi uvećan za 50 odsto. Brnabić ističe da tu nije reč ni o kakavom tajnom ugovoru o koncesiji i da se vlada opredelila za strateškog partnera kroz kocesiju u interesu građana, u kojoj učestvuju i međunarodne finansijske institucije EBRD, EIB i Svetska banka. - To otklanja svaku sumnju da je ovde nešto urađeno mimo zakona i interesa građana Srbije - Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 1,46 milijardi evra (1.461.508.000 evra), a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja. Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze. Vansi Aerodromi ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra. Isplata će se vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 miliona evra i malim akcionarima 84 miliona evra. Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada. Minimalna koncesiona naknada po godini se kreće između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste. Očekuje se razvoj prostora terminala, podizanje broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova.

Brnabić: Spoljna politika Srbije nikada nije bila jasnija

Spoljna politika Srbije nikada nije bila jasnija nego danas, poručila je u Narodnoj skupštini premijerka Ana Brnabić i istakla da je naš strateški cilj EU, te da se Srbija neće, a nema, kaže, ni potrebe odreći tradicionalnih prijateljstava i onih koji donose ekonomsku korist.

- Potrebno je da imamo održiviji i dinamičniji rast. Zato moramo da sarađujemo sa Rusijom, Kinom, Indijom, SAD, Arapskim Emiratima - precizirala je Brnabić odgovarajući na poslanička pitanja.

Odgovarajući poslaniku Zoranu Živkoviću, premijerka je rekla da je to najbolja politika koja se, prema njenim rečima, dosta razlikuje od politika iz prethodnog perioda kada su srpski zvaničnici različito pricali u zavisnosti od toga gde pričaju.

- Ako ste u Vašingtonu imate jednu priču, ako ste u Moskvi drugu, i ako ste u Briselu treću priču. Van ova tri centra niste nigde drugde bili - rekla je ona.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ukazala je da je izgrađen Nacrt strategije nacionalne bezbednosti, u koju su uključeni svi spoljnopolitički orijentiri koji se odnose na bezbednost i usklađivanje.

- Još prošle godine čekajući evropsku globalnu strategiju počeli smo sa izradom Nacrta strategije, koji je završen i nalazi se kod predsednika, a potom će uslediti javna rasprava o njemu, pa će ići na vladu i pred Skupštinu - ukazala je ona.

Joksimović je dodala da je i nacrt zakona o spoljnim poslovima urađen i da veruje da će u najskorije vreme biti predmet debate u parlamentu.

Podvukla je da ne postoji strategija spoljne politike, za koju je pitao Živković, objasnjivši mu da i da je spoljna politika definisana kroz dokumenta nacionalne strategije bezbednosti i zakon o spoljnim poslovima.

Srbija radi na odgovoran način, kao odgovorna država, poručila je Joksimović kritikujući poslanika Živkovića što se nije dobro pripremio za postavljanje pitanja.

#Ana Brnabić

#Skupština Srbije

'