AKTUELNO

Juče je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen predsednik Kancelarije za KiM Marko Đurić. Mnogi su ovaj akt ocenili kao

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za TV Pink da Kosovo očigledno ne može da postane država kada to nije, te da "države hapse, a da terorističke organizacije otimaju".

- Ovo je bila otmica Marka Đurića i teroristički napad na njega. Videli smo pravu prirodu režima u Prištini, na čijem čelu su nekažnjeni teroristi OVK. Oni sprovode silu prema slabijim i prema nenaoružanima. Videli smo pravo lice prištinskog režima i hladnokrvnost međunarodne zajednice koja čuti dok albanske duge cevi udaraju o srpske glave - kaže ministar odbrane.

Kako su danas mediji preneli, akcijom je komandovao ozloglašeni Mentor Šabani, na šta Vulin kaže je reč o ratnom zločincu kojeg su izabrali drugi ratni zločinci - Ramuš Haradinaj ili Hašim Tači.

- Takvi ljudi se koriste za najprljavije stvari i ovo je jedna od takvih stvari - kaže Vulin.

Komentarišući odluku Srba da napuste kosovsku vladu, Vulin kaže da se ovim skreće pažnja i krivica za jučerašnje događaje svaljuje na Srbiju.

Sada se ne priča o upotrebi sile od strane ROSU, niti o prekršenom Briselskom sporazumu, već o tome da je sve bilo provokacija kako bi Srbi izašli iz vlade. Potpuno podržavam odluku Srpske liste. I Ramuš i Haradinaj su odmah počeli da cvile i traže razgovor. Što nisu razgovarali pre otmica, hapšenja?! Trebalo ih je srušiti ranije, ali je ovo odličan dan da se sruši vlada. Neka sada izađu pred stanovnike KiM i objasne im šta rade. Srpska lista će dobiti svoje glasove, možda čak i u većem broju a šta če oni dobiti? Neka razmisle o tome - kaže Vulin.

I Evropa i svet će, smatra, tražiti da se Srpska lista vrati u institucije Kosova.

- Tražiće da se smire obe strane, koje su za Evropu i svet iste. Iste su im te obe strane - i ona koju su udarali kundacima u glavu i ona koja je kundacima udarala - kaže ministar.

Foto: TV Pink

Kaže da očekuje da se zatraži neizazivanje izbora i da sadašnja garnitura ostane gde je barem da bi se završio posao oko mešunarodnog suda za ratne zločina.

- Ipak, oni to neće uraditi, kao što neće hteti da formiraju ZSO. Neće oni dozvoliti da im se sudi za ratne zločine, jer se smatraju žrtvama, a svaku srpsku glavu smatraju ordenom. OVK im je oslobodilačka organizacija i sve je počelo kada je međunarodna zajednica nedovoljno snažno pokušala da implementira sud za ratne zločine OVK i ostavila im mogućnost da oni organizuju sud i odlučuju o njemu. E, ovo je posledica! - kaže ministar odbrane za Pink.

Na severu KiM je, kako kaže, napeto, ali građani znaju da imaju podrđku Vlade Republike Srbije i da niko neće dozvoliti novi "Bljesak" ili novu "Oluju". To im, kako ističe, garantuje i država i vojska Srbije.

- Pogrom se neće ponoviti i ne može se ponoviti! U ostatku Republike je situacija pod kontrolom i budno se motri na stanje na KiM - kaže Vulin.

Od posete Federike Mogerini, nakon puno događaja koji su zahtevali pažnju i angažovanje, ne očekuje mnogo, ali očekuje nastavak pritisaka na Vučića.

- Znam da pritisci neće uspeti da pomere Vučića. Mogerini je dosad valjda naučila da se predsedniku Srbije ne može nametnuti stav. Očekujem da barem jednom nećemo čuti od predstavnika EU da obe strane treba da se uzdrže i da neće pokušati da izjednače nasilje Albanaca i miroljubivu politiku koju vode Srbi. Nadam se da ću čuti da ZSO mora da se stvori u svom punom kapacitetu, odnosno da će Albanci morati da je sprovedu u najkraćem mogućem rok, koliko do petogodišnjice Briselskog sporazuma i da će Albanci morati da je urade onako kako je dogovoreno - kaže Vulin.

#Aleksandar Vulin

'