AKTUELNO

Tokom bombardovanja Jugoslavije NATO je iskoristio stare zalihe oružja, ali i isprobavao novo naoružanje. Srbija se i danas, 19 godina kasnije, suočava sa brojnim posledicama, ocenili su vojni stručnjaci gostujući u emisiji Novo jutro.

General major u penziji Vidosav Kovačević tvrdi da su pripreme za bombardovanje Sbije počele 1995 godine, odmah posle Dejtonskog sporazuma.

- Zašto službe ne otkriju kada su nestale geomagnetne karte Saveza republike Jugoslavije. Pripremali su se četiri godine za bombardovanje. Procenili su da će nas sruštiti za 72 sata, da će Srbija da poklekne, da dovesti novo rukovdstvo i da će ući u NATO – rekao je Kovačević.

Kako je istakao, srećom srpski narod i vojska su se tom suprotstavili i mi smo herojski izdržali 78 dana, a vojana oprema je godinu dana ranije izvučena na rezervne položaje.

- Potrođšili su stare zalihe, ali su isprobavali i novo naoružanje. Kroz napad na nas su poslali poruku Rusiji i Kini da su najjači – istakao je Kovačević.

Potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan ističe da je srećom po nas NATO napravio dva katastrofalne greške kada je u pitanju obaveštajna priprema agresije na Srbiju.

- Otvorili su našim vojnicima da izvedu operativnu prevaru, maskiranje i da sačuvaju Vojsku Srbije od totalnog uništenja koje se očekivalo jer je to situacija kada neprijatelj ima apsolutnu prevlast u vazduhu i tada su gubici po vojsku strahoviti- ukazao je Karan.

Prema njegovim rečima, oni su potcenili našu vojsku, narod i srpsku snalažljivist u teškim situacijama i dovitljivost.

- Naši oficiriri i vojnici, pa i civili koji su bili angažovani vrlo vešto su izvodili prevare i pkazali vrhunsku hrabrost i iznenadili agresora – dodao je Karan.

Bivši načelnik ABHO Vojske Jugoslavije Slobodan Petković ističe da je NATO tokom bombardovanja počinio zločin, a danas, u miru, čine genocid.

Kako je objasnio od 2006. godine u Srbiji naglo raste broj obelelih i umrlih od karcinoma mekih tkiva, a dana je primetan nagli porast obolelih i umrlih od kancera tvrdih tkiva. Statistika pokazuje da Srbija ima 2,8 odsto više umiranja od karcinoma.

Petković je ukazao da su tokom bombardovanja korišćena nedozvoljena sredstva – osiromašeni uranijum i gađana postrojenja hemijske industrije što izaziva strašne posledice po stanovništvo, a njima su to bile mete.

Prema njegovim rečima, da bi to oporavdali istoristili su novac, političke pritiske...

Petković je dodao da je UNEP iz svog izveštaja još izbacio taj deo o korišćenju osiromašenog uranija i gađanju hemijske industrije koji imaju katastrofalne, genotoksične karakteristike po živi svet koji ne učestvuje u sukobima.

Kako je dodao, i SZO koja treba da se bavi problemima zaštite žicvotne sredine potpala je pod uticaj propagande.

- Iz izveštaja Kita Barstoka je izbačen deo u kojem se govori o kancerogenim karakteridstikama osiromašenog uranijuma. Iz takvog falsifikovanog izveštaja Karla del Ponte je zaključila da nije povređena Ženevska konvencija – naveo je Petvoković.

#NATO

#Vojska

'