AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastaju u Briselu kako bi razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine. Sastanak organizuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je za televiziju Pink da su unutrašnji dijalozi sprovedeni da bismo mi kao država bili u stanju da predstavimo neke predloge, vizije, rešenja po pitanju Kosova.

- Čitavo srpsko društvo treba da uzme učešće, svaki segment našeg društva, intelektualna akademska zajednica, profesori, naučni radnici, Akademija nauka, nevladine organizacije, studenti, omladina, zdravstveni radnici, svi su oni već do sada uzeli učešća u unutrašnjem dijalogu, sa ciljem da Srbija iznese svoje predloge. Razgovori koje ćemo danas voditi, predsednik Vučić predvodi delegaciju Srbije u Briselu, biće zasnovani na interesima Srbije - istakao je Đurić.

Kako kaže, deo međunarodne zajednice, koji priznaje takozvanu kosovsku nezavisnost i koji možda nema dovoljno sluha za kompromisna rešenja, treba da zna da će Srbija insistirati na tim kompromisima.

Foto: Printscreen

- Mi ne prihvatamo politiku kojom jedna strana treba da izgubi sve, a druga strana sve da dobije. Ne prihvatamo da naša strana bude ta koja sve gubi. Situacija je takva da sa narodom Srbije možemo iskreno i otvoreno da razgovaramo, i da jedni sa drugima podelimo činjenicu da su nakon svih ovih godina, nakon 2004., nakon 2008. godine, kada su Tadić i Jeremić vodili politiku, kada je nakon drugog Tadićevog mandata i osam godina njegove vladavine Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost - naglasio je Đurić.

On je dodao da su tada pomenuti ćutali i u vreme pogroma i ne samo ćutali, već aktivno doprinosili svojim merama unutrašnje i spoljne politike.

- Od ukidanja proslavljenog prištinskog korpusa, dakle razgradnje sistema odbrane i bezbednosti, do različitih kikseva na međunarodnom planu, poput premeštanja razgovora iz Ujedinjenih nacija, gde je Srbija mogla da se oslanja, ili bar računa na pravo veta stalnih članica Saveta bezbednosti, u Evropsku uniju gde znamo da je situacija nepovoljnija - rekao je Đurić.

Po njegovim rečima, iz čitavog ambisa odsustva bilo kakve vizije po pitanju Kosova i Metohije, predsednik Vučić danas pokušava da Srbiju iz tog ambisa izvuče.

Foto: Printscreen

- Zato su razgovori danas u Briselu važni. Naša delegacija će nastaviti da se bori za Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, kao što smo i videli u Njujorku ali i na svakom mestu, jer nam je itekako važna podrška Moskve i Pekinga, kao svih drugih. Važno je da pokušamo da utičemo i pridobijemo, ili makar i za ideju kompomisa, one koji nam nisu po tom pitanju tradicionalno naklonjeni - istakao je Đurić.

Bilo kakve tvrdnje o tome da se Srbiji nameću rokovi ili ultimatumi su besmislene, zato što se danas sa Srbijom ne može razgovarati jezikom ucene, izjavio je Marko Đurić.

- Svako ko misli da može, bilo preko novina sa niskim tiražem, ili na neki drugi način da tvrdi tako nešto - neće imati rezultat - rekao je Đurić.

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Hašim Tači

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

'