AKTUELNO

Sastanak u Briselu organizuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači trebalo bi u petak 23.3. da se sastanu u Briselu kako bi razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primenu postojećih sporazuma i razmenili stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Sastanak u Briselu organizuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

U pozivu predsedncima Srbije i Kosova Mogerini je naglasila da će se 23. marta razgovarati o "fazi dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju", kao i da će se "razmotriti rad koji je u toku na primeni postojećih dogovora".

U pitanju je prvi sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine od početka ove godine, a treći od kako je prošle godine format političkog dijaloga dve strane prešao sa premijera na predsednike Srbije i Kosova.

U EU napominju važnost intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine uz očekivanje pune implementacije Briselskog sporazuma, ali i postizanje sveobuhvatnog rešenja i pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa dve strane.

U Briselu se pred sastanak predsednika Srbije i Kosova naglašava postojanje paralelnih procesa u okviru dijaloga kome posreduje EU- jednog koji se odnosi na primenu postojeći dogovora iz Brislskog sporazuma i koji se odvija na nivou ekspertskih delegacija, i drugog koji se tiče sveoubuhvatne normalizacije odnosa.

- Kod tehničkog dijaloga rad se nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i o celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika”, izjavila je porparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je potvrdila i da se zbog neuspeha u postizanju dogovara tokom ovonedeljne runde tehničkog dijaloga delegacija Beogrda i Prištine po pitanju formiranja ZSO, energetike i slobode kretanja, neće otkazivati ili odlagati sastanak Vučića i Tačija.

Predsednici Srbije i Kosova bi, prema saznanjima Tanjuga dobijenim iz briselskih diplomatskih izvora, trebalo bi da se sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogeri kasno popodne u petak 23. marta. Zajedničkoj radnoj večeri prethodiće bilateralni razgovori Aleksandara Vučića i Hašima Tačija sa Federikom Mogerini.

#Aleksandar Vučić

#Hašim Tači

'