AKTUELNO

Predlogom zakona o zabrani iskopavanja litijuma opozicija je pokazala koliko je licemerna i da im uopšte nije stalo do građana i zaštite životne sredine već samo da sruše vlast, ocenio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je rekao da je opozicija time što je navela da nije za trajnu zabranu rudarenja jer nisu protiv napretka zapravo priznala da je rudarenje napredak zemlje što je upravo ono što govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Veoma mi je drago što je opozicija predložila ovaj zakon i radujem se skupštinskoj raspravi koja će uslediti zato što su tim zakonom ustvari pokazali koliko su licemerni, da im uopšte nije stalo do zaštite životne sredine već samo da ruše vlast”, rekao je Vesić gostujući u emisiji “Fokus” na televiziji B92.

Vesić je naveo da opozicija ovim zakonom predlaže da se privremeno zabrani rudarenje samo u Jadru i dodao da je opozicija vodila lažnu kampanju o tome kako će se rudariti u celoj Srbiji – Kraljevu, Ivanjici, Topoli, Aranđelovcu…

“Ne znam gde sve nisu pričali gluposti i lagali narod kako će se kopati litijum u svakom od tih mesta što je potpuno netačno, a sada su predložili da se zabrani, privremeno, rudarenje samo u Jadru. To znači da po predlogu zakona opozicije može u Kraljevu, Ivanjici, Topoli…je l’ tako? Za sve što su pričali na protestima da ne može, sada, ako pogledate njihov predlog zakona, može”, rekao je Vesić.

Naveo je da je opozicija pričala da će trajno zabraniti rudarenje, a sada su rekli privremeno.

“To znači može u Jadru, ali kada oni budu na vlasti. Zato nisu napisali trajno, već samo privremeno”, konstatovao je Vesić.

Naveo je i to da se predlog zakona opozicije odnosi samo na litijum.

“To znači da može uranijum, može sve drugo, samo ne može litijum, je l’ tako? A pričali su da će zabraniti svako rudarenje. Prema tome, ovaj predlog zakona je pokazao koliko su licemerni, da ih ne interesuje šta će biti u Jadru niti zaštita životne sredine. Pokazali su da to nikada nije bila tema već samo pokušaj da se dođe na vlast”, rekao je Vesić.

Istakao je da je opozicija pokazala svoje namere i prevarila ljude koji su im dolazili na proteste.

“Lagali su ih, izmišljali da će da se kopa negde, a sada bi dozvolili da se tu kopa jer da je po njihovom, sada bi se tu kopalo pošto bi njihov zakon to dozvolio iako tamo nikada nije ni bilo predviđeno da se bilo šta kopa”, rekao je Vesić.

Naveo je da sada jasno vidi koliko opozicija suštinski pokušava da zloupotrebi sve ne da bi se zaštitili interesi građana već da bi oni došli na vlast.

“Drago mi je što su ovaj zakon predložili jer su time pokazali da nisu protiv litijuma već da žele se litijum kopa samo kad oni budu na vlast. To suštinski znači nikad pošto nikada neće biti na vlasti, ali su ovime pokazali da zapravo žele litijum samo ako oni mogu da ga kopaju, da su prevarili ljude koji su dolazili na proteste i da ih nikada nije ni interesovala zaštita životne sredine”, zaključio je Vesić.

Autor: Dalibor Stankov