AKTUELNO

Vesna Nedeljković iz Gornjeg Milanovca vratila se kući posle pet dana provedenih u zatvoru u Požarevcu, u kojem je završila samo iz razloga jer u zakonskom roku od 40 dana nije vratila oružje svog pokojnog supruga.

Vesna je iz principa odbila da plati novčanu kaznu od 5.000 dinara i svojevoljno je izabrala da umesto novčane služi zatvorsku kaznu.

Iako nije bila obaveštena o toj zakonskoj proceduri, sudijin komentar je bio da „neznanje nije opravdanje“.

- Ako mogu da pošalju račun za porez, trebalo bi da mogu da pošalju i obaveštenje o ovoj zakonskoj obavezi - rekao je njen sin Vojkan Nedeljković.

Vesna je ostala bez supruga 28. decembra. U njegovom vlasništvu bili su puška i pištolj za koje je imao dozvolu, a koji su morali biti predati policiji. Vesna je to uradila sa zakašnjenjenjem pa je na kućnu adresu Nedeljkovića stigla plava koverta: novčana kazna od 5.000 dinara ili pet dana zatvora.

Vesna se odlučila za zatvor i to iz principa, jer po njenom mišljenju nije bila kriva.

- Nikakav problem nije bio u pet, šest hiljada. Ne bi bio problem ni u deset hiljada da sam kriva. Ja opet ponavljam, da sam prešla ulicu van pešačkog prelaza ja bih platila kaznu, jer sam pogrešila. Ali ovde nisam pogrešila i neću da je platim - kaže Vesna.

Iako se Vesna ne oseća krivom u Zakonu o posedovanju oružja u Članu 29. stoji da je svako lice dužno da, u čijem se posedu nađe oružje, preda to isto u policiju do 45 dana. Vesna je to uradila nakon 60 dana, pa je u ovom slučaju pitanje koga poštovati Zakon ili principe.

Vesna je čitavog života bila uzoran građanin bez ijedne kazne, pa odluku da ode u zatvor nije bilo lako doneti, ali poštovanje sopstvenih principa je presudilo.

- Kada sam ušla unutra, došlo mi je da zovem decu da plate kaznu da se vratim, koliko je to bilo strašno. Ali, tako sam odlučila pa neka umrem tamo - rekla je Vesna.

Postupak Vesne pozdravile su i njene komšije koji za nju imaju samo reči hvale i vide je kao heroja.

#Gornji Milanovac

'