AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros sa ambasadorom Kine Li Mančangom, kojem je poručio da je vest o želji predsednika Kine Si Đinpinga da se ponovo sastane sa srpskim predsednikom veoma značajna za Srbiju i izrazio zahvalnost Kini i njenom rukovodstvu na podršci koju pružaju Srbiji i njenim građanima.

Vučić je istakao da je prijateljstvo srpskog i kineskog naroda čelično i da to prijateljstvo niko ne može da sruši, što je, kaže, rekao i kineski predsednik više puta.

- To prijateljstvo je pokazano, dokazano i potvrđeno u najtežim trenucima kroz srpsku istoriju i mi smo veoma zahvalni narodu Kine, njenom rukovodstvu, na čelu sa predsednikom Si Đinpinogm na podršci koju pruža Srbiji, našem narodu i građanima - rekao je predsednik Srbije.

Kako je dodao, sa kineskim ambasadorom će i danas razgovarati o brojnim projektima između Kine i Srbije, pre svega infrastrukturnim.

U tom smislu, podvukao je da će posebno biti zadovoljni građani Arilja, Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara i drugih, jer će razgovarati o nastavku saradnje u izgradnji autoputa prema Boljarama, prema granici sa Crnom Gorom.

- Razgovaraćemo i o mnogim drugim projektima, a ja znam da ničega od toga ne bi bilo da nema direktne podrške predsednka Sija i, rekao bih, možda preterano, ne samo njegovog dobrog odnosa već i njegove ljubavi prema Srbiji - rekao je Vučić.

Zato je, podvukao je, vest o Sijevoj želji da se ponovo sastane sa srpskim predsednikom Vučićem veoma značajna sa Srbiju.

- Od ogromnog je značaja za zemlju i ja sam bio ne samo zadovoljan kao predsednik Republike, već i ponosan na svoju zemlju što je mogla da privuče pažnju predsednika Sija i da ponovo imamo tu cast da razgovaramo sa njim - naznačio je predsednik Srbije u razgovoru sa kineskim ambasadorom.

Foto: Tanjug

Vučić je podvukao da je odnos Srbije prema Kini takav da mogu da ga osete i vide na svakom koraku, jer građani Srbije izuzetno cene, poštuju i vole i Kinu i kineski narod.

- Kad je reč o odnosu prema predsedniku Siju, želimo mu dobro zdravlje, želimo mu da dugo i uspešno rukovodi kao što je i do sada rukovodio u interesu kineskog naroda. Ali, ne samo u interesu kineskog naroda, već svih naroda koji žele da očuvaju svoju nezavsnot i žele da unapređuju ekonosmke, trgovinske i sve druge odnose - naveo je predsednik.

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost Kini, jer prijateljstvo te zemlje, kao i predsednika Sija, mnogo znači i Srbiji i srpskom narodu.

- Mi ćemo dati sve od sebe da to prijateljstvo, iako smo manja zemlja i samo brojčano mali narod, pokažemo i potvrdimo i u trenucima kada mnogi drugi i ne budu bili na vašoj strani - poručio je predsednik i dodao da će u narednim danima napisato posebnio pismo za predsednika Kine, koje će uručiti ambsadoru sa molbom da uruči predsedniku Siju.

Kineski ambasador je naveo da će odmah nakon sastanka sa srpskim predsednikom, poslati njegov govor predsedniku Siju, koji će, kako je rekao, sigurno obradovati.

Foto: Tanjug

Li je naveo i da je pre neki dan kineski ministar spoljnih poslova održao pres konferenciju i u svom govoru, u odgovoru na pitanja o inicijativi "Jedan pojas jedan put", rekao da Srbija ne samo da učsetvuje, nego ga i podržava.

- Železara je jedna sjajna sradanja Srbije i Kine i on je to rekao javno pre svima - rekao je Li.

- Mnogo vam hvala, a mi se nadamo da će uskoro imati još više takvih projekata da predstavi - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče pismo predsednika Kine Si Đinpinga, u kojem Si potvrđuje da prihvata poziv da ponovo poseti Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kineske kompanije Zijin koji su preneli da su zainteresovani za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor i da imaju ozbiljne razvojne planove za tu kompaniju.

Vlada Srbije planira da raspiše u prvoj polovini ove godine, a predsednik Vučić izrazio je zahvalnost predstavnicima kompanije koji su iskazali interes za strateško partnerstvo u RTB Bor, što, kako je saopštila Pres služba Predsednika, samo potvrđuje veliku zainteresovanost kineskih kompanija za ulaganja u Srbiji.

On je poručio da je kineska kompanija Zijin dobrodošla na budućem tenederu, s obzirom na tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja.

Foto: Tanjug

Predstavnici Cijin Majning Grupe (Zijin Mining Group Co. Ltd.) su naveli da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, ali i za ceo region, izrazivši nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Predstavnici kompanije su istakli da je Zijin jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga po veličini u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka.

Oni su naglasili da je namera Grupe da postane vodeća međunarodna rudarska kompanija kroz uspostavljanje ravnoteže između sopstvenog razvojnih ciljeva, zaštite životne sredine, obezbeđivanja nagrada za zaposlene i investitore i dobrobiti za zajednice u kojima posluje.

Kompanija primenjuje najviše standarde bezbednosti na radu, obezbeđujući zaposlenima sigurnu i zdravu radnu sredinu, kao i dobre uslove za razvoj karijere.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang.

Pročitajte još: Akademik Teodorović pronašao krivca Šutanovčev debakl: ĐILAS JE SUROVO PORAZIO DS, A NE VUČIĆ!

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Sastanak

#Srbija

#saradnja

'