AKTUELNO

Na hiljade građana okupilo se danas na Trgu Braće Milić u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.

Srbi iz Severne Mitrovice još jednom su se okupila kako bi pokazali svoje neslaganje sa politikom premijera Aljbina Kurtija i njegovim pokušajima da protera srpsko stanovništvo.

Okupljeni Srbi pozvali su međunarodne snage, posebno Kfor, da obezbede njihovu bezbednost i zaštite njihova prava. Srbi strahuju da će, ako Kfor ne reaguje, njihova egzistencija biti ugrožena.

Foto: Privatna arhiva

Građani su simbolično podsećajući na vreme kada su branili svoje domove i opstanak na ovim prostorima. Danas se, kako kažu, bore protiv nestanka.

Srpska zajednica upozorava da će, ako Kurti otvori most za nesmetan prolaz, odgovornost za sve što se dogodi pasti na Kfor i međunarodne predstavnike, uključujući i zemlje Kvinte.

Srbi naglašavaju da su saopštenja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država nedovoljna i da se u međuvremenu nastavlja sa proterivanjem srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta.

Foto: Privatna arhiva

Jasno i glasno, srpska zajednica šalje poruku međunarodnoj zajednici da su upozorili na situaciju i da očekuju konkretne akcije koje će zaustaviti dalje proganjanje i ugrožavanje srpskog naroda.

Poziv Aljbinu Kurtiju je jasan - umesto gašenja srpskih institucija, neka se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), kako je predviđeno Briselskim sporazumom.

Podsećajući na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Srbi traže od Kfora da ne dozvoli otvaranje mosta i time zaštiti mir i stabilnost na ovim prostorima.

Foto: Privatna arhiva

Srpski narod jasno poručuje da ne namerava da napusti svoje domove i da će ostati na Kosovu i Metohiji bez obzira na sve pritiske i pretnje.

Srbi iz severne Mitrovice su poslali poruku Aljbinu Kurtiju i bivšempredsedniku opštine Južna Mitrovica Agimu Bahtiriju, da ih prebroje ako mogu, jer su odlučni da ostanu i opstanu na svojoj zemlji.

Foto: Privatna arhiva

Autor: P. J.