AKTUELNO

Predsednica Republike Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova nalazi se u radnoj poseti Srbiji tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i zajedno obići manastir Prohor Pčinjski.

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Severne Makedonije, kojoj je uručio cveće. Dvoje državnika zajedno su obišli manastir Prohor Pčinjski.

Obraćanje predsednika Vučića

- Srećni smo što danas možemo da vas ugostimo, imaćemo i zajednički ručak. Veoma sam srećan što sam mogao da čestitam na pobedi na izborima, da joj poželim uspešan rad u narednim godinama. Siguran sam da će Srbija i Severna Makedonija razvijati dalje odnose uz međusobno poštovanje i da ćemo raditi na projektima. Već smo krenuli da razgovaramo, izrazio sam interes da gradimo prugu do Preševa da bi imali brz dolazak do Soluna. Razgovarali smo i o svim drugim pitanjima i o problemima sa kojima se suočavamo. Čestitam današnji praznik svima u Srbiji i Makedoncima, veliki praznik i da još mnogo godina slave - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Obraćanje Gordane Siljanovske Davkove

Predsednica Makedonijie zahvalila se predsedniku vučiću na gostoprimstvu.

Ona je rekla da je presrećna što je danas na veliki praznik Sv Ilija upravo u manastiru Prohor Pčinski.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Ona je iskoristila priliku da se zahvali na pomoć Srbiji u gašenju požara u Makedoniji.

Ona je istakla doličnu saradnju naših dveju zemalja poredići nas sa zemljama na skandinaviji.

Makedonska predsednica je govorila i o značaju železnice na ovim prostorima pomenuvši da je u vreme otomanske imperije postoja o Orion ekspres.

- Danas imamo veoma ozbiljan problem sa železnicom, a železnica je veoma važna - rekla je ona dodajući da je to u nadležnosti naših vlada.

- Ono što me posebno raduje je što i na jednoj i na drugoj strani vidim Srbe sa naše strane i Makednoce sa vaše strane, ako uopšte postoje strane to pokazuje da su naši odnosi izvandredni, dobrosusedski, odnosi u kojima postoji želja za solidarnost, za pomoć i za trajnu saradnju - rekla je predsednica.

Ona je dodala da je veliki zagovornik regionalne saradnje i da je ovo njena prva poseta i da neće biti i poslednja.

"Najbolje mesto za ovaj susret"

"Poželeo sam dobrodošlicu predsednici Gordani Siljanovski Davkovoj. Ova poseta predstavlja odličnu priliku za jačanje partnerstva i afirmaciju zajedničkih vrednosti Srbije i Severne Makedonije u cilju napretka i razvoja celog regiona. Manastir Sveti Prohor Pčinjski je najbolje mesto za ovaj susret, jer simbolizuje sponu između Srbije i Severne Makedonije, ukorenjenu u zajedničkoj tradiciji, kulturi i izazovnim istorijskim okolnostima koje su oblikovale identitete naših naroda. Upravo je i Ilindan, odnosno Ilinden, još jedna dodirna tačka na kojoj treba da temeljimo dalje povezivanje naših dveju zemalja.

Zahvalan sam Njegovom visokopreosveštenstvu arhiepiskopu i mitropolitu vranjskom Pahomiju i igumanu manastira arhimandritu Metodiju, na srdačnom dočeku i izuzetnom gostoprimstvu u ovoj velikoj svetinji, koja gotovo hiljadu godina predstavlja mesto okupljanja, povezivanja i duhovne obnove", napisao je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu.

Predsednik Vučić stigao je u manastir Prohor Pčinjski dočekala ga je masa naroda koja se pozdravlja sa njima.

Foto: TV Pink Printscreen

Svi građani su želeli da pozdrave predsednika a mnogi su iskoristili priliku da se požale na svoje probleme.

Predsednik je razgovarao sa svima i tom prilikom je rekao da ono što su obećali prošli put u Vranju da će dati sve od sebe to i ispune.

Foto: pink.rs/S.Kuvekalović

Kako je najavljeno u programu radne posete, posle obilaska Crkve Svetog Prohora Pčinjskog, u 12.30 predviđen je sastanak predsednice Severne Makedonije sa predsednikom Vučićem, a zatim njihovo obraćanje.

Autor: Dalibor Stankov