AKTUELNO

Privreda Bosne i Hercegovine se suočava sa ozbiljnim problemima. Umesto da rade kako bi zaustavili ovakav trend, oni ostaju usmereni na napade na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Prema pisanju Klix.ba, najnoviji podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni pokazuju zabrinjavajuće trendove koji ukazuju na sve dublje ekonomske poteškoće.

U prvih šest meseci ove godine, vrednost izvoza iz Bosne i Hercegovine iznosila je 8,2 milijardi KM, što je pad od 8,18 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Sa druge strane, uvoz je dostigao 14,30 milijardi KM, što predstavlja porast od 3,07 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. Ovi podaci jasno pokazuju da trgovinski deficit Bosne i Hercegovine nastavlja da raste, što može imati ozbiljne posledice po ekonomiju zemlje.

Jedan od ključnih problema s kojim se Bosna i Hercegovina suočava jeste smanjenje izvoza, što može biti rezultat pada potražnje za bosanskim proizvodima na međunarodnom tržištu, ali i potencijalnih unutrašnjih ekonomskih slabosti. Sa druge strane, povećanje uvoza ukazuje na sve veću zavisnost zemlje od stranih proizvoda, što dodatno opterećuje domaću privredu.

Ove ekonomske brojke dolaze u trenutku kada je sarajevska politička elita i njihovi mediji fokusirani na napade na Srbiju i na predsednika Vučića. Međutim, ovakva koncentracija pažnje može skrenuti fokus sa ozbiljnih unutrašnjih problema s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, a koji zahtevaju hitne i efikasne mere.

Politička elita u Sarajevu treba da se usmeri na reševanje svih ovih problema, kako bi zaustavili ovaj negativni ekonomski trend i da prihvati ispruženu ruku Srbije i Vučića kako bi zajednički u prijateljskim odnosima radili za dobrobit svih građana regiona. Jer njihovi lažni napadi na predsednika Vučića i Srbiju nikome ništa dobro neće doneti.

Autor: P. J.