AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je na poslaničko pitanje Ahmedina Škrijelja koji je predstavnike Vlade Srbije pitao kad će ispuniti srazmernu zastupljenost Bošnjaka u policiji, vojsci I službama bezbednosti.

- Pozitivna diskriminacija je isto diskriminacija, ali postoji tu i drugi problem a to su pojedine specifične službe u kojima pozitivna diskriminacija može da bude vrlo opasna, skoro nemoguća. U nekim službama morate da vodite računa o fizičkoj pripremljenosti, specifičnim znanjima i slično, i tu ne može da bude podele na Srbe i Bošnjake. Kad vam dodje vatrogasac on mora da zadovolji stravično visoke kriterijume, i policajac i mnogi drugi, kakve veze ima da li je Bošnjak ili Srbin -rekao je Vulin.

Vulin je poslanika podsetio da je na čelu Policijske uprave Novi Pazar Bošnjak. “Kakve bi to veze imalo da li je Srbin ili Bošnjak, ne on je dobar policajac, tamo je zato što se bori protiv kriminala i mi verujemo da će se na najbolji način boriti protiv kriminala. Slično je i sa Bezbednosno-informativnom agencijom gde takodje postoji značajan broj pripadnika bošnjačke nacionanolnosti. Ne možete apriori primeniti pozitivnu diskriminaciju na sve, jednostavno nije moguće. Ponosan sam što imamo generala bošnjačke nacije, ali on je izvanredan vojnik koji je čitav život proveo u vojsci. Ja ne mislim da je on postao general zato što je Bošnjak, niti treba da postane general zato što je Bošnjak ili Srbin”, rekao je potpredsednik Srpske Vlade.

Istakao je da postoje neke stvari gde ne bi trebalo da primenjujemo pozitivnu diskriminaciju jer je i pozitivna diskriminacija diskriminacija. “Da vam dodje neko ko je nestručan, nećete se obradovati što je vaše vere i nacije nego ćete se buniti zato što nije uradio svoj posao za koji je plaćen i koji je trebao da uradi”, rekao je Vulin.

Autor: Iva Besarabić