AKTUELNO

Donald Tramp, bivši predsednik SAD i aktuelni republikanski kandidat za predsednika, ranjen je u uho u atentatu tokom mitinga u Pensilvaniji. Portparol Tajne službe je potvrdio da su službenici ubili napadača, koji je iz puške pucao sa krova zgrade koja se nalazila van mesta skupa. On je identifikovan kao Tomas Metju Kruks iz Pensilvanije.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, se osvrnuo na pokušaje pojedinih medija da umanje ozbiljnost atentata na Trampa, te ga prikažu kao običan incident.

Juče smo imali stvarno sramotne medijske naslove koji su se trudili da relativizuju taj događaj. To je bio klasičan atentat. Tramp je bio na 2 centimetra od smrti. Da je malo pomerio glavu, ostao bi na mestu mrtav. To je bio strašan šok, ali on se izuzetno snašao. Ona scena gde diže pesnicu nakon napada, postaje deo Američke istorije - rekao je Krstić i dodao:
On je hrabro i snalažljivo iskoristio ovu priliku, a neki tvrde da je zbog ovoga Tramp već postao predsednik, ostalo je samo formalnost. Teško da Bajden može bilo šta da uradi po ovom pitanju -rekao je Krstić.

Foto: TV Pink Printscreen

Milovan Drecun, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine, uporedio je ovaj pokušaj atetntata sa onim koji se desio na premijere Slovačke Roberta Fica.

Način realizacije ovoga etentata je sličan onome na Roberta Fica. Bilo je takvih atentata i ranije, setimo se ubistva Kenedija i pokušaja atentata na Ronalda Regana. Uvek su to bili neki usamnjeni pojedinci, a to da li je neko stajao iza njih, obično se nikada ne utvrdi -rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Drecun se zatim osvrnuo i na obezbeđenje koje je trebalo da štiti predsednika Trampa.

Ono što je zanimljivo je trostruko obezbeđenje koje je trebalo da štiti ovaj skup. To su lokalna policija, državne službe i savezno obezbeđenje. Upravo je Bajden taj koji odlučuje da li će njegovi politički protivnici imati i u kojoj meri obezbeđenje. Ovde se izgleda odgovornost prebacuje na lokalnu policiju, jer postoje izjave očevidaca koji su videli osumnjičenog sa puškom -rekao ej Drecun i dodao:
Ovo je svakako ozbiljan propust, jer nije ovde samo Tramp u pitanju, već i svi ljudi, a vidimo i da je jedna osoba stradala. Ovo je suviše bilo blizu i nije mi jasno kako je obezbeđenje dopustilo da atentator bude otkriven do te mere, a da ga na vreme ne uočite -rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, ističe da ovo nije prvi ovakav događaj u svetu, te da je podeljenost društva u Americe prešla u ekstreme.

U Americi trenutno kao da postoje dve paralelne javnosti, podeljene na republikansu i demokratsu, dok se verbalni ekstremizam očigledno prelio i na realnom planu. Ovo nije prvi događaj koji nosi takvu dimenziju -rekao je Vuk Stanković:
Za Trampa važi stigma da je autoritativni fašista, a šta mislite koliko bi u Srbiji ovih nazovi intelektualaca potpisalo isto to za Aleksandra Vučića, skoro svi -rekao je Vuk Stanković.

Autor: Iva Besarabić