AKTUELNO

Nebojša Stefanović, član Predsedništva SNS-a, rekao je da je duboko uveren da će postupak koji je nadležno tužilaštvo pokrenulo protiv Srđana Škora zbog zapanjujućih pretnji upućenih sinu predsednika Republike biti doveden do jedine moguće zakonske posledice, kojom bi makar delimično bio zaustavljen strašan talas pretnji predsedniku Vučiću i njegovoj porodici.

- Ali, postupak tužilaštva samo je jedan i to nužan način da se dugogodišnji izlivi najmonstruoznijih pretnji prema predsedniku Vučiću i njegovoj porodici zaustave. Nažalost, ostaće i dalje pitanje za sve druge koji su godinama saučesnici u ovom teškom kršenju zakona – za medije, za takozvane analitičare, opozicione političare i njihove sledbenike: Zašto nikada niste reč rekli protiv onih koji pozivaju na ubistvo predsednika Vučića, njegove dece, brata, njegovih roditelja - rekao je Stefanović i dodao:

- Kada Škoro traži da se predsednik i njegov sin, kako kaže „tuširaju uranijumom”, on poziva na njihovo ubistvo. Kada traži da se sin predsednika bez obezbeđenja pošalje na Kosovo i Metohiju, onda on traži njegovo ubistvo. Gde je kraj ovakvim otvorenim i brutalnim pretnjama smrću zbog kojih Škoro ne bi proveo ni dan na slobodi ni u jednoj demokratskoj državi?

Stefanović smatra da neće biti nikakvo iznenađenje, ako ga i posle ovakvih neskrivenih pretnji, ponovo neko pozove na televiziju da čuje kakvu novu pretnju je smislio.

- Oni koji se navodno bore protiv govora mržnje i protiv nasilja u političkom životu, jedini su koji šire mržnju i jedini koji prete nasiljem - rekao je Stefanović i dodao:

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Od svega što je Škoro rekao na televiziji pa do pokušaja ubistva stoji samo jedan mali korak. Između te dve radnje ne treba ništa da se desi, Škoro je uradio skoro sve što je trebalo. I da li će posle ovog ko zna kog po redu izliva mržnje i neskrivene pretnje životom, bilo ko iz te takozvane koalicije protiv nasilja da se suprotstavi talasu koji su sami pokrenuli? Neće.

Prema njegovuim rečima, fizičko uklanjanje predsednika Srbije za njih je jedini put da ostvare svoj san i dočepaju se vlasti.

- A u demokratskom poretku i u poretku vladavine zakona to ima jasno ime – političko ubistvo, odnosno terorizam - kazao je Stefanović i dodao:

- Srbija ne sme da pređe preko ovog slučaja, kao što je prešla preko stotina prethodnih, misleći da su najteže pretnje izrečene tek onako, u žaru političke borbe. Ovo nema veze sa političkom borbom, nego sa patologijom koja je široko zahvatila opozicione političke krugove, njihove medije i aktiviste.

Stefanović smatra da je samo pre nekoliko dana islamski ekstremista je počinio teroristički akt, teško ranivši našeg žandarma dok je obezbeđivao jednu stranu ambasadu.

- Mnogi su bili ubeđeni da tako nešto u Srbiji nikad ne može da se dogodi, ali dogodilo se. Zar treba da se nešto slično desi predsedniku Republike ili nekome iz njegove porodice da bismo shvatili da je pretnja siguran put do atentata? - upitao je Stefanović i dodao:

- Srbija je pravna i demokratska država i ona je dovoljno jaka da tako nešto ne dozvoli. Pružam punu podršku našem pravosuđu da upotrebi sva zakonska sredstva da zaustavi talas nasilja prema predsedniku Republike i njegovoj porodici, talas mržnje i pretnji kakav nije viđen u našoj istoriji.

Autor: P. J.