AKTUELNO

Rade Basta, predsednik pokreta Evropski put poručuje da je dužnost svakog građanina, a posebno javnih ličnosti, da se zalažu za poštovanje zakona i osnovnih ljudskih prava.

- Nedavne izjave g. Škora o predsednikovom sinu, Danilu Vučiću, predstavljaju ozbiljno kršenje ovih principa i vrednosti koje naša zemlja treba da poštuje i brani - naveo je Basta i dodao:

G. Škoro je izneo plan koji uključuje mučenje i zlostavljanje Danila Vučića, navodeći da bi ga trebalo zatvoriti u rudnik i izložiti uranijumu, uz snimanje tih zločina kamerama. Takve izjave ne samo da su nehumane, već su i protivne osnovnim pravima i slobodama garantovanim Ustavom Republike Srbije i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, uključujući:1. Ustav Republike Srbije, član 23.- koji garantuje nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta. 2. Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, član 3.- koji zabranjuje mučenje i nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje. 3. Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, član 5.- koji zabranjuje mučenje i okrutno, nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

- Pretnja je propisana i Zakonom o javnom redu i miru, a odredba kaže pretnja - je ugrožavanje sigurnosti drugog lica, stavljanjem u izgled da će se učiniti kakvo zlo, ili napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica - podvukao je Basta.

On je dodao:

Ovakvo ponašanje koje Škoro sebi dopušta prema bilo kom građaninu ne sme proći nekažnjeno bez obzira na to kako na to gleda Predsednik Vučić ili njegov sin Danilo

On je pozivao nadležne organe da preduzmu odgovarajuće korake kako bi se ovakve izjave sankcionisale i sprečile buduće slične pretnje. Takođe, apelujemo na sve javne ličnosti da svojim izjavama doprinesu smirivanju tenzija i promociji mira i tolerancije.

- Verujemo da svi mi, kao građani i javne ličnosti, imamo odgovornost da doprinesemo izgradnji društva zasnovanog na poštovanju zakona, ljudskih prava i dostojanstva svakog pojedinca - rekao je Basta.

Autor: Snežana Milovanov