AKTUELNO

U Bratuncu je juče obeležena 32. godišnjica stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju.

Za zločin nad Srbima u srednjem Podrinju do danas niko nije odgovarao. Fotografije 600 ubijenih i poginulih Srba, većinom civila iz bratunačke i srebreničke opštine, sinoć su postavljene pored puta od Bratunca prema Srebrenici, kao svedočanstva počinjenih zločina nad srpskim civilima na tom području.

Andrija Jorgić, direktor Borbe, rekao je da je jako važno da se setimo svih žrtava i istakao važnost kulture sećanja.

- Kad pričamo o bratunačkim žrtvama, sve je krenulo na Petrovdan 1993. godine. Prvo su u selu Sase ubili sedamdesetak civila, pobili su sve što je tamo bilo - rekao je Jorgić za Novo vikend jutro Jovane Jeremić.

On je naglasio da za zločin u Bratuncu niko nije odgovarao, te da je sve to dolazilo iz Srebrenice.

Jorgić je rekao da je samo jedan od zločinaca procesuiran, koji je bio komandant tog kraja, a to je Naser Orić, koji je osuđen na dve godine što nije sprečio zločin.

Aleksandar Gajović, novinar, rekao je da je srpski praštati, ali nikad zaboraviti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne treba takve stvari nikad da zaboravimo. Svi se sećamo ovog u Bratuncu, iako je bilo davno. Obeležavanjem godišnjice samog dešavanja mi pamtimo njih i evociramo uspomene na njih, jer u pitanju su civili, nevine žrtve - kazao je Gajović.

Slavko Ivković rekao je da je jul mesec, mesec sećanja na žrtve.

- Mi imamo jednu dehumanizaciju srpskih žrtava, imamo deklasifikaciju naših žrtava, one su manje vredne od drugih - ocenio je Ivković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivković je naveo da boli bol naša, kao i to da boli tuđa i istakao da svaku bol treba poštovati.

Autor: Marija Radić