AKTUELNO

O amandmanima će se raspravljati u čestvrak.

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2017. godinu, a raspravu o amandmanima počeće u četvrtak, 8. decembra.

Na Predlog budžeta za 2017. godinu podneto je skoro 300 amandmana, a na izmene Zakona o budžetskom sistemu nešto više od 30 amandmana.

Skupština Srbije nastavila je  sednicu na kojoj se raspravlja o budžetu za 2017. godinu. Poslanici su početak sednice iskoristili za postavljanje pitanja predstavnicima vlasti, jer je Poslovnikom o radu Skupštine to omogućeno poslanicima svakog utoraka i četvrtka.  U 15 sati određena je pauza od sat vremena.

ODGOVOR VUČIĆA NA PRIMEDBE DVERI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na primedbe poslanika Dveri Boška Obradovića rekao da oni nemaju veze sa srpstvom, niti sa Srbijom, niti s njenom budućnošću i poručio im da ne glumataju.

Foto: Tanjug AP

Vučić im je rekao i da ne znaju ništa o ekonomiji, te da ne umeju da pročitaju ono što piše u predloženom budžetu za 2017. godinu, istakavši da su domaći privednici podržali budžet i da su izdvajanja za poljoprivredu veća za pet milijardi dinara.

Na primedbu da su subvencije za strance veće nego budžet za zdravstvo, premijer je kazao da je istina da su 30 puta manja davanja za strane investitore nego što iznosi budžet za zdravstvo.

-Ne želite vi da vodite državu. Vama je važno kad će skupštinska plata,da možete u skupštinski restoran i plašite se izbora- naglasio Vučić.

-Planirani deficit za ovu godinu je 122 milijarde dinara. Mi sada uopšte deficit. Dajemo vam konzervativni budžet i nećemo da se hvalimo unapred – rekao je premijer.

On je istakao da nisu planirani prodaja Telekoma i EPS-a. - Pogrešili smo što nismo privatoizovali Telekom, poslušao sam vaš savet i napravio najveću glupost- rekao je Vučić.

VUČIĆ O IZBORIMA

Vučić je rekao da on nema formiran izborni štab  Formiraću ga dovoljno kratko pred izbore da probam da vam se suprotstavim, rekao je Vučić ironično.

Vučić je rekao i da nije kritikovao čačanski naglasak, što mu je Obradović zamerio,već je želeo da ukaže na siledžijsko ponašanje koje je lider Dveri ispoljio prilikom prošlih izbora kada je gurnuo ženu iz izborne komisije.

Foto: Tanjug

VUČIĆ ODBIO MIŠKOVIĆEVU POMOĆ

I još nešto, Miroslav Mišković me nije nikad finansirao, čak je i sam izjavio da nisam hteo da prihvatim pomoć u slučaju bolesti člana porodoice, koju mi je ponudio, naveo je Vučić.

On je Obradovića nazvao lažovom i dodao da više neće biti premijer, ako nađu samo jedan dokaz da je iz bilo koje fabrike uzeo i samo jedan dinar.

-Ja sam pošten čovek, obraz mi je čist kao suza. Za to i pobeđujem i pobeđivaću vas sve dok se bavim politikom i dok ja to hoću – isakao je premijer.

Srbija mora da nastavi mirno u budućnost, bez podela, poručio je premijer kritikujući to što se u društvu kreira loša atmosfera, ali primetivši da tako neće moći još dugo da traje.

Foto: Tanjug

Nakon izlaganja lidera Dveri, koji ga je optužio, i njega i vladu, za propadanje zemlje, približavanje NATO-u, zanemarivanje nacionalnih interesa, ali i porodica s decom, za šurovanje s kriminalcima i pripadnicima bivše vlasti, te da ovde budućeg predsednika određuju komesar Han i strani ambasadori, Vučić je rekao da smo svedoci pokušaja izvođenja najbrutalnijih napada na Vladu Srbije i njega lično, te da se "kompletna politika pojedinih svela na najgnusnije laži i besmislice".

-Ovako loša atmosfera koja se kreira u srpskom društvu neće moći još dugo, pa ili ću ja proći kao moji prijatelji Mateo Renci i Bojko Borisov, ili će neki drugi da se obraćaju građanima s nekog drugog mesta a ne s ove govornice- naveo je premijer.

VUČIĆ O EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Nemačka će podržati otvaranje sva tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, rekao je u parlamentu premijer Vučić.

On je u okviru rasprave o budžetu za narednu godinu, u jednom trenutku rekao da je upravo dobio informaciju, odnosno potvrdu da će Nemačka podržati otvaranje tri poglavlja i to do kraja godine, a reč je o poglavljima 5, 25 i 26, što je, dodao je, želeo da podeli s poslanicima.

VUČIĆ O PLATAMA

-Ima nelogičnosti, da predsednik vlade ima platu od 115.000 dinara, da članovi nezavisnih tela imaju po 360.000, a da direktor Srbijagasa ima milion dinara. Nema neke velike logike, posebno što nisam primetio da su angažovaniji i marljiviji od drugih, ali, šta da radite - rekao je Vučić.

Na komentar lidera SRS Vojislava Šešelja da Egzitu ne treba davati toliko novca, Vučić je odgovorio da ne dobija baš računovodstvene izveštaje kako se troši novac koji daje vlada za taj festival, ali da se izveštaji ipak dobijaju i da ta manifestacija privuče 185.000 mladih iz različitih zemalja.

Vučić se osvrnuo se i na navodne dugove ministarke Zorane Mihajlović prema vladi, a lideru SRS poručio da mu je u poslednje vreme spor "laufer", kako Šešelj naziva svoj izvor.

PREDLOG BUDŽETA ZA 2017. GODINU

Posle toga poslanici treba da nastave raspravu o predloženom državnom budžetu za 2017. godinu i pratećim zakonima. Rasprava o tim zakonima je počela juče popodne, i njoj je prisustvovao premijer Aleksandar Vučić, koji je najavio da će i danas biti prisutan. U prepodnevnom delu sednice ministar finansija Dušan Vujović je obrazložio predloženi finansijski plan državne kase za iduću godinu.

On je podsetio da je za ovu godinu bio predviđen deficit od 122,1 milijardu dinara, a što je ocenjeno kao dobar deficit na putu izlaska iz krize i dve godine mandata vlade i razgovora sa MMF-om.

Budžet je projektovan na proceni da će rast BDP biti tri odsto, a da će inflacija iznositi 2,4 odsto.

A.V.

#Aleksandar Vučić

#Budžet

#Vlada Srbije

'