AKTUELNO

Postoje vidljivi i nevidljivi frontovi, trenutno je izuzetno pojačano osmatranje neba nad Srbijom, potvrdio je za Pink, general u penziji Vinko Pandurević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je juče na pojačana dejstva vazduhoplovnih i bespilotnih letelica, sa izviđačkim namerama prema Srbiji iz svih smerova u pravcu naše države, i istakao da ćemo u budućnosti morati da budemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju.

Pandurević je rekao da postoje vidljivi i nevidljivi frontovi, dodajući da se obično fokusiramo na ono što nam je pred očima. Kako kaže, ovo nije nista novo i neobično, imajući u vidu da je Srbija neutralna zemlja, kao i da se nalazimo u okruženju NATO pakta.

- Ta su osmatranja i izviđanja neprekidna, ovo je sada specifično s obzirom na dva sukoba koji su zamrznuti. To je intenziviranje nekih suprotnosti i protivrečnosti u BiH, kao i situacija na Kosovu i Metohiji – rekao je Pandurević.

Foto: TV Pink Printscreen

Pandurević je rekao i da sukob u Ukrajini ima implikacije na širem području jer u zavisnosti od toga ko u Ukrajini dobije rat, shodno tome će protezati njegove impresije i na drugim prostorima.

- U tom smislu je Balkan vrlo važan i zato je za zapad i amerikance bitno da se ovaj prostor stavi pod njihovu punu kontrolu i da se svaki uticaj Rusije eliminište – rekao je Pandurević.

Kako kaže, Albanija je vrlo aktivna, čak dodaje da je poznato i da je skoro formirana jedna posebna jedinica NATO-a tamo, sa ciljem da prati dešavanja na ovom prostoru.

- Poseduju oni svi različite vrste dronova i letelica, oni mogu da vrše vertikalna i kosa snimanja. Ipak, do nekih tajni se ne može nikako doći. Ono što se ne može snimiti jeste moral, stanje i raspoloženje vojske, o čemu mi moramo posebno voditi računa – rekao je Pandurević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je vojska modernizovana i snažna. Dodaje da bi možda bilo dobro uvesti obavezni vojni rok.

Profesor bezbednosti Miroslav Bjegović, rekao je da postoji određena vrsta bezbednosne zabrinutosti, kao i da jesu neka izviđanja manje više uvek priustna, s tim da su u poslednje vreme dosta pojačana.

- Naravno da se postavlja pitanje odakle potreba za takvom jednom proširenom širom akcijom – rekao je Bjegović.

Kako kaže, izviđanja su sada pojačana, što nikome nije prijatno. Dodaje da je i prostor Republike Srpske takođe pokriven sa mnogo izviđačkih dronova.

- Ne čudi informacija što britanci spremaju jedan bataljon koji bi trebalo da bude poslat u prostor Brčkog – rekao je Bjegović.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša, rekao je da prisustvujemo laganom formiranju vojske Kosova, uz podršku KFOR-a, kao i mnogih drugih zemalja koje se predstavljaju da su nam prijatelji, ali kako kaže, nisu.

- Zanimiljivo je da su Turci čak preuzeli na sebe da školuju pilote. Takođe, Hrvatska učestvuje u pripremanju istog. Sa druge strane Britanci isto aktivno učestvuju u obuci tih vojnika – rekao je Beriša.

Kako kaže, imamo sada i najavu da će se u Podujevu bivši sportski aerodrom spremiti za upravo ove jedinice koje imaju dronove.

Autor: Aleksandra Aras