AKTUELNO

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

Sporazum o izjašnjavanju o krivici, obelodanjen u ponedeljak uveče u pismu Sekretarijata za pravosuđe, predstavlja najnovije i verovatno poslednje poglavlje u sudskoj borbi u kojoj je uključen ekscentrični australijski kompjuterski stručnjak koga su pristalice proslavljale kao krstaškog borca za transparentnost, ali ga osuđuju nacionalni bezbednosni krugovi koji insistiraju da je njegov prezir prema vladinoj tajnosti doveo živote u opasnost i otišao daleko izvan granica tradicionalnih novinarskih dužnosti.

Marko Matić, analitičar, kaže da dogovor koji je Asanž napravio sa Sjedinjenim Američkim Državama podrazumeva i njegovo priznavanje krivice upravo za tačku za špijunažu.

Foto: Tanjug AP/eugene hoshiko

- Biće osuđen na kaznu zatvora koju je već izdržao i biće slobodan čovek. Ako posmatramo sa ove vremenske distance, ako posmatramo šta je sve Vikiliks objavio, činjenica je da je on objavio podatke samo jedne države, da se njegov napor sveno na podatke jedne države - kazao je Matić.

Matić kaže da je činjnica da je Asanž predmet obožavanja svih onih koji ne vole demokratiju i koji su zastupnici totalitarnih režima.

- On je pokazao da se i demokratije koriste prisluškivanjem, da imaju obaveštajne službe. S druge strane ta dokumenta su pokazala da američka država u tom vremenu nije počinila nijedno političko ubistvo - naveo je Matić.

On je ocenio da je rezultat Vikiliksa da je ceo svet počeo da sumnja u demokratiju.

Prof. dr Boris Bratina kaže da je Asanž napisao knjigu o tome šta ga je vodilo da objavi pomenute informacije i kako je i čime bio motivisan.

Foto: TV Pink Printscreen

- On je motivisan slobodom govora... Problematično je to da je jedna svetska sila otela građanina druge zemlje, koji je prekršio njene zakone - naveo je Bratina i dodao da je Asanž napravio mnogo.

Autor: Marija Radić