AKTUELNO

Osnovni sud u Prištini osudio je Časlava Jolića iz Đurakovca, opština Istok, na osam godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, prenosi Kosovo onlajn.

Sudija Musa Kondželji prvo je pročitao delove iz optužnice, a zatim izrekao presudu.

U sudnicij je bio prisutan advokat Časlava Jolića Miodrag Brkljač, kao i jedan broj oštećenih u ovom postupku.

Časlav Jolić, otac je četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji, uhapšen je 2. juna 2022. godine kada je nakon očeve smrti došao u Istok.

Na Kosovu je i pre očeve smrti često boravio i nije imao nikakvih problema, a uhapšen je kada je došao kako bi pribavio dokumentaciju u vezi sa ostavinskom raspravom.

Specijalno tužilaštvo je 18. novembra 2022. godine protiv njega podiglo optužnicu na osnovu sumnje da je za vreme rata, 1998. godine, u saučesništvu sa drugim licima, kršeći pravila međunarodnog prava, primenio mere mučenja i nanošenja velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja prema civilnom stanovništvu koje nije direktno učestvovalo u ratnom sukobu.

Jolić se na prvom ročištu u decembru iste godine izjasnio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret. Vreme provedeno u pritvoru uračunato je u kaznu.

Autor: