AKTUELNO

Politički analitičari i novinari gostujući u emisji "Novo jutro" pozitivno su ocenili posetu predsednika Aleksandra Vučić Nemačkoj, ukazavši da nekada nisu hteli ni da razgovaraju sa Srbijom.

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Politika" takođe smatra da je susret u Berlinu nastavak dijaloga Srbije i Nemačke.

- Mnogi su očekivali da će Nemačka zbog problema oko formiranja vlade zakočiti spoljnu politiku koja se odnosi na EU. Ne treba očekivati spektal i datum, ni godinu prostupa, ali je ovo veliko ohrabrenje jer je u pitanju najveća država u EU i naš najveći spoljno- politički faktor Srbije. Važna je sama prilika da se razgovara sa moćnim sagovornicima, čak iako rezultat ne bude tako optimističan – naveo je Rakić. On je ocenio da je to veliki napredak, jer nekada sa nama nisu hteli ni da razgovaraju. Srbija ima veoma dobru poziciju u međunarodnim odnosima.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak je rekao da posetu predsednika Aleksandra Vučića Berlinu i sasatanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkelvidi kao nastavak unapređenja, saradnje i razumevanja sa najvažnijim zemljama na evropskom putu.

- U svetu koji nam deluje surovo i nefer moramo da nađemo sigurnu poziciju za sebe, za decu, da ne strahuju od sukoba – dodao je Krstić i napomenuo nema zemlje koja je ušla u EU, a da građani nisu osetili benefit.

On je ocenio da je susret sa Merkelovom još jedan važan korak u stvaranju snažnog partnerstva sa Nemačkoj na kojem Vučić radi već godina.

- Vučić pokušava da napravi front partnera u EU koji će nam čuvati leđa i podržavati nas na tom putu. Dobra praktična politika, odgovorna i racionalna - dodao je Krstić.

Novinarka Olivera Miletović je istakla da Srbija sada ima dobru poziciju i da je suverenistička politika Aleksandra Vučića dala rezultate.

- Za devojku je uvek bolje da ima više prosaca. U ovom slučaju ta devojka je Srbija. Imamo veliko interesovanje Zapada, poslali su svoja dva najjača igrača – Hana i Junkera. Stalo im je da izvrše pritisak na Srbiju zbog uticaja Rusije, al ii zbog toga što Srbija danas ima dobru poziciju. To pokazuje da je suvrenistička politika dala rezultate. Srbija jasno kaže da smo za ulazak u EU, razgovor sa komšijama, dijalog sa Albancima, ali ne za ultimatum u smislu uzetu sve, a ne dati ništa – navela je Miletović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je novoj nemačkoj vladi je važno da vidi kako stoje stvari sa Zapadnim Balkanom.

- Zbog pojačanog uticaja Rusije, Evropa pokušva da povrati uticaj. Na Zapadnom Balkanu ima nerešenih i otvorenih pitanja, granica – zapazio je Vuk Stanović.

#Nebojša Krstić

#Žarko rakić

'