AKTUELNO

Ukrajinske snage tvrde da su su, koristeći zapadno oružje, uspešno pogodile ruski protivvazdušni raketni sistem S-300 unutar teritorije same Rusije, a zemlje NATO alijanse rede na kopnenim koridorima u cilju bržeg prebacivanja američkih snaga u Evropu za slučaj direktong sukoba sa Rusijom. Mnogi se pitaju da li su, ovim potezom, crvene linije već pređene i kakav će biti odgovor Moskve.

Srba Filipović, analitičar, smatra da do većih eskalacija ne bi trebalo, ali može doći kao i da Ukrajina ima pravo da napada samu teritoriju Rusije, jer je ona prva napadnuta.

Mi već dve godine slušamo da će doći do nekakve eskalacije. Diplomatija između velikih sila postoji u kakvim god odnosima bili, ali uvek postoji i uslov za eskalaciju. Može da dođe do sitacija koje bi proizvele šire sukobe, koje mi iz ove pozicije ne možemo ni da sagledamo. Ukrajinci imaju pravo da gađaju po dubini ruske teritorije, jer su oni prvi napadnuti. Rusija je izvršila agresiju i Ukrajina ima pravo i da traži pomoć od saveznika koji je naoružavaju, to je sve u sklopu njene odbrane. Ukrajinci se samo brane -rekao je Filipović i dodao:
Rusi su najavili da kada bude stiglo prvo naoružanje iz NATO zemalja, gađaće kabinet predsednika vlade u Londonu. Stalno se govori o upotrebi nuklearnog naoružanja i nije nemoguće da Rusija potegne ka njemu - rekao je Filipović.

Foto: TV Pink Printscreen

Boško Zorić, pukovnik u penziji, se osvrnuo na izjavu Sergeja Lavrova koji je najavio da će 22. juna Rusija nukleranim oružjem gađati ciljeve na granici Ukrajine i Poljske.

Ova pretnja sigurno zvuči ozbiljno, ali ta upozorenja slušamo već jako dugo. Mada ja ne bih isključio upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Ako pogledamo crvene linije NATO-a, da se sukob ograniči na teritorijalne granice Ukrajine i da se ne dozvoli dejstvo oružja na teritoriji Rusije, sada su pogažene. Ne rukuju ukrajinski vojnici ovim visokotehnološkim oružjem već NATO instruktori. Kolega i ja smo vojnici, radili smo na tim sistemima i znamo koliko dugo traje obuka za takve sisteme - rekao je Zorić.

Foto: TV Pink Printscreen

Stanko Vasiljević, penzionisani general, smatra da još uvek nismo na pragu nuklearnog rata.

Nismo na pragu nukleranog rata, mislim da smo još uvek daleko od toga i da će u svemu ovome preovladati razum. Ljudi koji vode velike zemlje su svesni posledica. Ključ rešenja ovog sukoba je na liniji Moskva-Vašington. Mislim da "crveni telefoni" rade i da se ipak iza svega ovoga, dešava nešto što će dovesti do nekog kompromisa - rekao je Vasiljević.