AKTUELNO

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon ocenio je da je rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena mimo svega.

Gujon je rekao da, nažalost, nema tu mnogo poštovanja, pravila, pravde ni istine, a ni istorije, na kraju krajeva.

- Ono što je veoma upitno je šta je cilj takve rezolucije i zašto su je doneli. U svakom slučaju ne ulazeći šta im je cilj, vidimo šta su posledice rezolucije. Posledice su jasne. To je da je Balkan, Bosna i Hercegovina podeljenija danas, nego što je bila - kazao je Gujon za Novo jutro TV Pink.

Kako je rekao, pitanje je da li su oni koji su se zalagali za rezoluciju to znali ili nisu.

- To je pravo pitanje. Ponekad kad gledamo ''Zašto to rade?'', da li ne znaju, onda ne treba da se bave našim pitanjem, ili znaju, a onda su zlonamerni - ocenio je Gujon.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, pitanje je zašto se daje pijetet jednim žrtvama, a druge se i ne pominju.

- Prvo da objasnimo, u srebreničkom kraju je pored tih 8.500 Bošnjaka o kojima se govori u toj rezoluciji, poginulo i 3.500 Srba...Da je poginuo samo jedan Srbin, to je trebalo biti spomenuto, a nije... U celoj Bosni i Hercegovini poginulo je 60.000 Bošnjaka, 30.000 Srba i 8.000 Hrvata. To su stravični brojevi. Nažalost, danas samo predsednik Srbije pokazuje pijetet prema žrtvama svih naroda - naglasio je Gujon.

Marko Lakić, novinar dnevnog lista ''Politika'', rekao je da da je Međunarodna zajednica radila svoj posao još u vreme ratova, onda se to možda tada ne bi ni desilo.

Foto: TV Pink Printscreen

- U to vreme su te zapadne sile bile aktivni akteri rata protiv Srba. Francuska vojska, artiljerija je gađala Srbe, Amerikanci su u Republici Srpskoj Krajini srušili sve repetitore, pa su se onda Hrvati ušetali i proterali 250.000 Srba - podsetio je Lakić.

On je istakao da živimo u nečastivo vreme gde svako može da se bavi prekrajanjem i novim tumačenjem istorije.

- Najveći dobitnik u svemu ovome je Nemačka, koja je sa sebe na neki način skinula tu globalnu odgovornost i pokušala to da prebaci na Srbe - ocenio je Lakić.