AKTUELNO

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović danas je posetila Užice, gde je obišla dve porodice, koje žive u blizini deponije „Duboko“, gde je požar, zahvaljujući brzoj reakciji svih nadležnih službi, konačno savladan i ugašen.

„Danas sam obišla dve divne porodice u Užicu, nedaleko od deponije 'Duboko'. Došla sam da sa njima razgovaram, da vidim da su dobro, jer im svakodnevni život nije bio lak dok je požar na deponiji trajao. Drago mi je što sam videla da imaju razumavanja i da su uvideli koliko su svi bili angažovani, i da su sve službe danonoćno radile da požar ugase. Porodice su mi rekle da žele i da se problem što pre trajno reši. Građani Užica najbolje znaju koliko dugo čekaju da ova deponija postane regionalni centar za upravljanje otpadom po svim standardima. Želim da se zahvalim svim građanima Užica na razumevanju i podršci, da ih sve uverim i da obećam, da ćemo upravo to i uraditi. Po prvi put, Vlada Republike Srbije je odlučna da u potpunosti sanira, proširi i modernizuje ovu lokaciju. Obezbedili smo značajna sredstva za realizaciju projekta, jer su nam građani najvažniji. Zamolila sam ih i da pomno prate sve buduće radove, kako bismo se zajedno uverili da se sve odvija po planu“, rekla je Vujović.

Foto: inistarstvo zaštite životne sredine

Prema njenim rečima, proširenje deponije „Duboko“ bili su u planu i pre izbijanja požara, a kad se završe radovi ova deponija će biti najmoderniji centar za upravljanje otpadom. U te svrhe je odvojeno 30 miliona evra, kako bi se proširilo telo i rekonstruisala deponija, kako bi se uveo tretman za biogas, izgradila kompostana, postrojenje za sakupljanje i tretman procednih voda i transfer stanica u Požegi.

Foto: inistarstvo zaštite životne sredine

„Čekamo kraj juna da se izabere izvođač i očekujem radove od septembra. Ovo će biti jedan od najmodernijih centara za upravljanje otpadom po evropskim i svetskim standardima, koji će rešiti problem otpada za stanovnike Užica, okoline i svih lokalnih samouprava koje ka njemu gravitiraju“, rekla je Vujović. Ona je podsetila da je, čim je požar eksalirao došla u Užice i razgovarala sa građanima i lokalnom samoupravom, kao i sa putarskim firmama državnim i privatnim, koji su ustupili mehanizaciju.

Foto: inistarstvo zaštite životne sredine

„Želim da se još jednom zahvalim svima - MUP-u, štabu za vanredne situacije, vatrogascima, upravi Grada Užica, javnim preduzećima, privatnim putarskim preduzećima i svima koji su radili sve što je po protokolima i kod nas i u svetu, kako bi požar bio ugašen u rekordnom roku“, rekla je Vujović.