AKTUELNO

Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države članice Ujedinjenih nacija. Protiv je bilo 19 zemalja, dok je 68 bilo uzdržano. Na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju, a nakon glasanja ogrnuo se zastavom Srbije.

Duško Vukajlović, medijski konsultant rekao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić na TV Pink da ima osećaj veliki osećaj ponosa nakon govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u UN.

- Imamo nekoga ko je otišao i bori se, na način koji može i koliko može i mnogo više od toga da svetu pokaže šta je istina, šta je pravda i da jasno iznese sve činjenice bez obzira koliko moćni bili oni nasuprot njemu - rekao je Vukajlović.

On se zapitao čemu sad ovakva rezolucija.

- Ako zaista žele da žale sve žrtve, ja bi prvi podržao takvu rezoluciju u kojoj se žale sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini jer su svi stradali na različitim mestima, nisu Bošnjaci stradali samo u Srebrenici stradali su i u nekim drugim mestima u BiH, možda ne toliko za par dana, steradali su i Hrvati u centralnoj bosni od Bošnjaka i obrnuto, znači bilo je svega - kaće Vukajlović i dodao:

- Čemu sve ovo, šta je htela Nemačka time, ne da pomire narod na Balkanu već samo da otvore Pandorinu kutiju da se ponovo sukobljavaju narodi - zaključuje Vukajlović.

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, rekao je za Pink da je prilikom glasanja za rezoluciju 106 država bilo na našoj strani i da je suština u tome da oni nisu uspeli da idu dalje od broja 84, broj 90 je smatran minimumom nečega što bi trebalo da bude još brojnije - kaže Bokan.

Foto: Pink.rs

Kako kaže oni su očekivali da će imati više od 90 glasova za rezoluciju.

Dodaje da smo imali retku priliku da saslušamo geopolitičku ispovest svih zemalja sveta da sedimo i da slušamo, što u sali, što van sale u vidu raznih izjava.

- Mi smo čuli kako oni formulišu događaj, kakav odnos imaju prema nama i još najvažnije kakav odnos imaju prema toj rezoluciji - navodi Bokan.

On je rekao da to nema nikakve veze sa stradanjem muslimana, nikakve veze sa time šta su Srbi uradili ili nisu uradili i nema nikakve veze sa pravdom i istinom.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, rekao je da misli da nema ni jednog Srbina ili Srpkinje koji juče isu osetili ponos.

- U trenutku kada je predsednik vučić ogrnuo zastavu, on je pokazao da je državnik prvog reda, pokazao je da jedna mala Srbija ume velikim silima da im kaže ko su i đta su, jer posle onoga juče ja bi se stideo - kaže Karanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je on njima juče pokazao ko su i šta su.

On je rekao da spajiću možemo samo da kažemo da se stidi dodajući da je narod Crne Gore divan, da su časni i pošteni ljudi koji su jasno pokazali šta misle o svojoj vladi i o ovoj sramnoj rezoluciji.

- Ja mislim da mi sada svedočimo početku disolucije BiH kao suštinski jedne kvazi države, ta jproces će trajati jako dugo, ono što je sad apotrebno a jeste postignuto to je ogromno jedinstvo srpskog naroda - zaključuje Karanović.