AKTUELNO

Srpska delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem bije bitku u Njujorku za povlačenje sramne rezolucije o takozvanom genocidu u Srebrenici. Poslednja informacija, da će Nemačka sutra imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, još jedna je u nizu skandaloznih odluka sa ciljem žigosanja našeg naroda.

Dr Aleksandar Raković, istoričar, istakao je u Novom jutru, da je glavna namera država predlagača ove sramne rezolucije, upravo da skrene pažnju sa svojih zločina.

Rehabilitacija nacizma i tih ideologija počinje sa namerom da se kanonizuje Stepinac. Namera je da se opere prošlost onih država koje su bile u nacističkom sistemu i koje su učestvovale u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima. Time bi NDH bio amnestiram za sve zločine genocida, a stigma bi se stavila na Srbe, na koje je stavljen teret i za početak prvog svetskog rata iako su se sve sile već bile spremile na taj rat. Ta krivica na Srbe je isto stavljena -rekao je Raković i dodao:
Opravdavaju sebe i svoje zločine, a sledeći koraci su novi nivoi kao što su KiM, Račak... Ko zna šta će tu sve već da isplivava - rekao je Raković.

Foto: TV Pink Printscreen

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, smatra da tri cilja postoji iza predlaganja rezolucije o takozvanom genocidu u Srebrenici.

Ja vidim tri cilja. Prvi je geopolitičkog interesa same Nemačke u celoj priči, jer je ona definitivno izgubila poziciju da je svetska sila. Drugo je da se preko slučaja u Srebrenici ostavri širi geopolitički interesi zapadnih država. Treća stavr je da se reši pitanje Bosne i Hercegovine, a ako bi uspelo da se nametne ta teza ove političke akcije, onda se na toj tezi se može graditi njihov plan. Usledilo bi osporavanje učešća srpskog naroda u BiH, a nakon toga može svašta da nastane -rekao je Milivojević i dodao:
Mi smo smetnja da se realizuje geopolitički cilj zapadnih zemalja na ovom prostoru i smatraju da nas treba zaustaviti na ovaj ili onaj način - rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljubiša Ristić, reditelj, smatra da Nemačka očajnički želi da zadrži svoju poziciju u svetu, pa zato pokušava da pogura ovu sramnu rezoluciju.

Primetno je da je Nemačkoj očajnički stalo da pokaže da ima neku ulogu u današnjem svetu, jer je ona figurativno na kolenima kada je u pitanju ekonomska i vojna situacija. Oni će sve pokušati i zbog istorijskih paralela, ali i zbog svoje trenutne pozicije. Nikada ni jedna rezolucija, niti bilo kakav sud nije donešen o Nemačkoj i svemu što su radili u drugom svetskom ratu. Mi znamo da nema nikakve šanse da ova ili bilo koja rezolucija ne budu izglasani, ali ćemo barem videti čiji tragovi ostaju u tragovima - rekao je Ristić i dodao:
Sve izgleda kao da je gotovo, ali videćemo kako će teći glasanje i tek treba da vidimo šta je tačno čiji interes. Ujedinjenim nacijama preti jedna podela koja može dovesti u pitanje i samo postojanje ove organizacije, dok Amerika samo čeka svoju priliku sa strane - rekao je Ristić.