AKTUELNO

Dolazi vreme kada će hrana, a posebno ona zdrava, predstavljati najdragoceniji i najskuplji resurs, te nužan preduslov za opstanak država i nacija. Srpska liga , shodno tome, upućuje Vladi Srbije svojevrsni apel da, po uzoru na Italiju, osnuje ministarstvo za prehrambeni suverenitet, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Prema njegovim rečima, to ministarstvo bi moglo biti ili integralni deo postojećeg ministarstva poljoprivrede ili u okviru Ministarstva za brigu o selu ili kao samostalno ministarstvo čija bi nadležnost, kako precizira Đurđev, bila u zaštiti strateški važnih robnih resursa i planskoj proizvodnji onih koji nedostaju ili za njima postoji povećana potreba.

- To ministarstvo bi vodilo računa o robnim rezervama, o cenama osnovnih namirnica i kućnih potrepština, ali i o zabrani izvoza proizvoda koji bi mogli da ugroze naš prehrambeni suverenitet - napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige naveo je i primer Rusije i drugih zemalja koje sve više ističu značaj prehrambenog suvereniteta.

- Uveren sam, s obzirom na uspehe italijanskog primera u praksi, da će koncept prehrambenog suvereniteta zaživeti ne samo u praksi, već i da će dobiti svoju teorijsku formu. Neophodan je nacionalni savet i nacionalna strategija za prehrambeni suverenitet. Srpski fakulteti i naučni instituti već sada treba da krenu u tom pravcu, imamo šansu da budemo uspešni pioniri u toj važnoj oblasti - zaključio je Đurđev.