AKTUELNO

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je, kako je navedeno, "Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova", ističući da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

"Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije", navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta za Glas Amerike, nakon što su pripadnici tzv. kosovske policije juče upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice (PŠ) u četiri srpske opštine na severu KiM.

Ističe se da to podriva percepciju o dobroj veri Prištine "u rešavanju otvorenih pitanja" sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Foto: Pink.rs

Stejt department dodaje da je Vlada SAD dosledno pozivala Prištinu na koordinaciju kako bi podržala njen napredak na evroatlantskom putu, a da je poslednji put to uradila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 19. maja.

Stejt department ponavlja i "jasnu zabrinutost" SAD zbog primene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na KiM.

"Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa”, ističe Stejt department.

Pripadnici tzv. kosovske policije juče su upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice (PŠ) u četiri srpske opštine na severu KiM, dok su građani u tom trenutku pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Priveden je, pa pušten direktor direktora filijale Banke PŠ u Kosovskoj Mitrovici Igor Radić.

Foto: kosovoonline

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture PŠ na severu KiM pokazuje da je očajan jer mu njegovi "ktitori" još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, dok je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao da je upad u ekspoziture PŠ eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM.

Prema uredbi koju su usvojile privremene prištinske institucije, na KiM su od 1. februara gotovinske transkacije dozvoljene samo u evrima, što znači zabranu dinara.

Uredba Prištine dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.